Saturday, December 25, 2010

Sotong Masak Berempah

Sejak akhir-akhir ni saye agak busy sikit melayan kerenah Zuhair dan menguruskan hal-hal rumahtangge sampai tak sempat nak update story pasal masak-memasak ni...kali ni nak cite sikit pasal resepi sotong masak berempah yang saye masak last week....resepi ni mak saye yang ajar...tak taula korang rase sedap ke tak klu dah try nanti. tp bagi saye ok je...maybe ramai yang tertanye-tanye kenape namenye "masak berempah"...? maybe sebab ade gune rempah kari kot.tapi rasenye taklah exactly mcm rase kari sangat...toksah cite panjanglah, meh saye cite camne nak masak sotong masak berempah ni...zaaaaaaasssssssss
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ape yang saye gunekan adelah:
.
.
-2 ekor sotong je sebab tak ramai orang kat umah ni
.
.
-5 ulas bawang merah ditumbuk halus bersame ikan bilis, klu nak gune belacan atau udang kering pon bleh...
.
.
-setangkai serai diketuk
.
.
-sebungkus serbuk kari dibancuh dgn sedikit air...
.
.
-santan
.
.
-2-3 biji kentang
.
.
-sedikit serbuk kunyit
.
.
-air
.
.
.
.
.
Masukkan serai, serbuk kunyit, santan dan bawang merah yang telah ditumbuk halus bersame ikan bilis ke dalam periuk. Jangan masukkan lagi paste serbuk kari macam kesalahan yg telah saye lakukan. Mase ni saye nak cepat, dengan pantas tangan ni terambik paste serbuk kari dan tuang ke dalam periuk. Bile dah tertuang baru teringat akan kesilapan tersebut.
.
.
.
.
.
Masukkan air dan kacau rate....
.
.
.
.
.
Masak atas api sederhane. Bile dah mendidih, barulah masukkan paste serbuk kari tadi...
.
.
.
.
.
Kemudian masukkan kentang dan biarkan sampai kentang betol-betol empuk
.
.
.
.
.
Bile kentang dah empuk, masukkan sotong dan kacau rata. Kemudian tutup api dapur dan masukkan garam secukup rase
.
.
.
.
.
Bolehlah dihidang...^_^
.
.
.
:: SELAMAT MENCUBA::






No comments:

Post a Comment