Monday, January 31, 2011

Chocolate Macaroonssssssssss...

Sejak akhir-akhir ni tekak saye sangat-sangat teringin nak makan macaroon. Nak merase macaroon Laduree yang sangat famous di London, Paris dan sebagainye, jauuuuuuuuuuuuuuuhhhhhh sangat...Ari tu ingat nak beli kat Harrods, dah abis la pulak...Dah tak tau nak carik kat mane lagi, at last carik resepi kat internet, dan buat sendiri je, abis cite...^_^
.
.
.
.
.



Tersangatlah menggiurkan...!!!
.
.
.
.

Orang ramai sanggup beratur panjang semate-mate nak beli macaroon kat Laduree...Wallaahhhh, bleh tercabut lutut kalau beratur panjang macam ni...
.
.
.
.
.
Jom ikut saye ke dapor dan buat macaroon sendiri. Resepinye saye cilok kat sini...
JOM MASAK!!!!
.
.
.
.
.
Antare bahan-bahan yang digunekan
.
.
.
.
.
Mule-mule ayak gula icing, serbuk cocoa dan campurkan dengan serbuk almond
.
.
.
.
.
Pukul putih telur sampai kembang dan berbuih halus
.
.
.
.
.
Masukkan gula kastor
.
.
.
.
.
Masukkan gula icing, serbuk cocoa dan serbuk almond ke dalam putih telur tersebut dan kacau rate
.
.
.
.
.
Masukkan adunan ke dalam bag pipe dan pipekan sebesar bulatan duit syiling 20sen ke atas loyang yg dialas dengan kertas non-stick. Bakar dalam oven pada suhu 160oC selame 15minit
.
.
.
.
.
Macaroon shell dah pon siap
.
.
.
.
.
Kemudian masak chocolate glaze plak untuk inti macaroon
.
.
.
.
.
Bile chocolate glaze dah sejuk dan pekat ala-ala nuttella, baru boleh dijadikan inti. Kalau malas nak buat chocolate glaze, gune nuttella je pon boleh...
.
.
.
.
.
Macaroon saye dah pon siap dikawenkan dengan pasangan masing-masing...Hampir 100 bijik jugak saye dapat
.
.
.
Tapi saye rase tak berape berpuas ati dengan macaroon yang saye buat walaupon rasenye not bad, sebab rupenye tak same dengan macaroon yang saye tengok kat Laduree. Macaroon kat Laduree sumenye tembam-tembam belake, dan licin je permukaannye. Saye ingat lepas ni nak cube resepi macaroon yang lain plak...Dah buat nanti saye upload lagi kat sini...ngeh ngeh ngeh ngeh...^_^
.
.
.
::SELAMAT MENCUBA::

Tuesday, January 18, 2011

Zuhair with Thomas & Friends collections

Dari kecik sampai ke besar, Zuhair memang minat giler dengan Thomas & Friends. Setiap kali gi shopping mall atau Toys 'R' Us, mesti Zuhair akan pakse saye dan hubby beli Thomas & Friends. Kalau tak dapat ape yang dihajatkan, boleh runtuh kota melake akibat amukkan Zuhair. Tapi kalau ape yang dimintak tu terlalu mahal sangat, saye dan hubby buat bodoh je...Cepat-cepat hangkut Zuhair masuk ke dalam kete dan terus balik rumah, mengamuklah Zuhair sepuas-puasnye kat dalam kete. Oleh kerane Zuhair dah terlalu minat sangat dengan Thomas & Friends, sekarang Zuhair dah boleh ingat satu persatu karakter yang ade kat Thomas & Friends, tak tau lah mase bile die belajar dan hafal sume name-name tu...


.


.


.


Jom Kite Saksikan


.


.


.



Monday, January 10, 2011

Canon VS Olympus

Saye tengah mencarik-carik compact digital camera yang agak nipis, ringan, kecik, senang nk simpan dalam handbag, quality gambar yang cantek, senang cakap paling seswai untuk orang pompuan. Sekarang saye tengah dalam dilemma...Tak tau nak pilih samade compact digital camera Canon atau Olympus...Kedue-duenye sangat menggoda jiwa...Kedue-duenye punyai features yang sangat menarik...Dan kedue-duenye jugak miliki no.model 130...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Compact digital camera Canon yang saye dah terbekenan tu model IXUS 130. Sangat nipis, sangat ringan, dan kalernye sangat sexy...dan of coz lah kaler pink menjadi pilihan saye. Kat kedai dah banyak jual model ni...:)

Pandangan Hadapan
.
.
.
.
.

Pandangan Belakang
.
.
.
.
.

Pandangan Sisi
Kalau nak tau features Canon IXUS 130, boleh click kat sini
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Compact digital camera Olympus plak, saye suke Smart V-Series VG130...Ade 2 kaler yang telah menggoda perasaan saye iaitu kaler pink yang sangat gegirl, dan red yang sangat daring...Smart V-Series akan berade di pasaran mulai pertengahan Januari ni, hagenye pon tak tau lagi. Tak sabar rasenye nak bertentangan mate dengan si VG130 ni plak...


Pandangan Hadapan
.
.
.
.
.
Pandangan Belakang
.
.
.
.
.
Pandangan Sisi
VG 130 ni pon ade features yang agak mabeles, kalau nak tau boleh click kat sini
.
.
.
Kalau ade sesape yang rajin nak vote samade Canon atau Olympus yang patut saye beli, kerajinan anda amat saye hargai...TQ

Thursday, January 6, 2011

Zuhair's 1st artwork

Zuhair balik dari sekolah, tibe-tibe ade hasil kerje pertame Zuhair kat dalam bag sekolah die...Sampai kat rumah, terus saye tampal kat depan pintu peti ais...^_^
Mommy n Papa sangat berbangge dengan Zuhair...Luv u very much, Muahhhh...

Wednesday, January 5, 2011

Zuhair 1st Day School

Rase macam baru je semalam 28 Mac 2006, masuk ke operation room untuk melahirkan Zuhair...Menghabiskan hari-hari berpantang kat umah mak saye, membesarkan Zuhair dari hari ke hari, tengok Zuhair belajar bergolek, merangkak, berdiri, berjalan, berlari, bercakap dan menghadapi segale kerenah Zuhair...Mase baby, badan Zuhair kadang-kadang surut bile kesihatannye tak berape baik. Bile dah sihat semule, badannye naik tembam segar-bugar...Macam-macam pengalaman suke dan duke ketike membesarkan Zuhair...Saye sangat bersyukur dengan "hadiah" paling berharge pemberian dari Allah S.W.T...
Pejam celik, pejam celik umur Zuhair dah nak masuk 5thn...Sedar tak sedar, sekejap je Zuhair dah masuk ke alam baru iaitu alam persekolahan...Walaupon baru masuk sekolah tadika, tapi bagi saye dan suami ianye salah satu pengalaman yang paling bermakne buat kami bertige. Saye dan suami excited tak hingat mase nak survey sekolah terbaik untuk Zuhair. At last kami memilih Genius Aulad sebagai sekolah terbaik untuk Zuhair bagi mase hadapan Zuhair di dunie dan akhirat. Sebelom sesi persekolahan bermule, kami menghadiri Parents Induction Day, dan yang paling teruje sekali mase nak test baju uniform untuk Zuhair. Kucar-kacir dibuatnye dek kerane Zuhair taknak try baju uniform tu...Teacher Zuhair bagi tau, hari pertame Zuhair akan ke sekolah adelah pade 5 Jan 2011. Maka segale persiapan pon dibuat bagi persediaan Zuhair untuk ke sekolah...:)
Baju uniform tu baru dapat semalam, bersusah-payah saye mengalter kaki seluar Zuhair tu sebab labuh sangat. Bag sekolah dan botol air pon baru bli semalam jugak...
.
.
.
.
.
Pade mulenye, melalak-lalak sebab taknak pakai baju uniform tu. Bile papa die dah umpan dengan laptop dan Youtube, terus lupe masalah die...
.
.
.
.
.
Zuhair dah ready nak gi school, siap berjoget-joget lagi sblom masuk kete...
.
.
.
.
.
Mommy Zuhair tengah berdebar-debar sambil kecut perut ketike nak hantar Zuhair ke school...
.
.
.
.
.
Sempat lagi tersengeh walaupon tengah dalam kerisauan yang teramat sangat...
.
.
.
.
.
Posing dulu kat depan school sebelom melangkah ke alam baru...
.
.
.
.
.
Senyum terpakse...:p
.
.
.
.
.
Sekitar dalam school Zuhair. Mase ni takde sorang pon parents yang pegang camera atau handphone untuk ambik gamba anak masing-masing, takut kene sound dengan cikgu-cikgu agaknye...Bile diorang tengok kitorang dok sibuk keletak-keletuk ambik gamba Zuhair, terus masing-masing keluarkan camera dan handphone dan ambik gamba anak masing-masing.Macam kitorang ni, Zuhair baru 1st time nak gi school, tu pasal excited semacam...hihihi...
.
.
.
.
.
Name kelas Zuhair 5 Ibnu Khaldun...
.
.
.
.
.
Ari tu dah pesan kat teacher Zuhair, name Zuhair starting from Muhammad, not Ahmad...tapi teacher die tetap nak tulis "Ahmad Zuhair Razin". Die ingat Ahmad Albab ke hape...hish...
.
.
.
.
.

Masuk je kat dalam class, terus memperkenalkan diri die kat kawan-kawan. Zuhair cakap macam ni, "Hi, i'm Zuhair...and this is my mommy" sambil menunjukkan tangan ke arah mommy die. Walaupon saye tak dengar sebab dok kat luar class, tapi saye boleh bace gerak bibir Zuhair...Dah name pon ibu yang melahirkan die, setiap gerak-geri die kite dah boleh bace. Bile tengok Zuhair memperkenalkan diri pade kawan-kawan, rase terharu sangat...Rase berbunge-bunge kat dalam hati pon ade, rase bangge pon ade...macam-macam raselah mase tu...yang penting Zuhair langsung tak nanges bile menyaksikan kawan-kawan die buat aksi jejak kasih bersame parents masing-masing...Gud job Zuhair...
.
.
.
.
.

Lepas memperkenalkan diri, terus dapat geng dan main same-same...Budak pompuan tulah yang paling berjaye sekali di dalam aksi jejak kasih. melalak menanges sampai abis sesi sekolah...kesian betol...
.
.
.
.
.

Mase teacher tengah ajar menyanyi, mane Zuhair...???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Zuhair macam biase, die dengan dunie die je...gi main kat belakang sorang-sorang...itulah antare beberape perkare yang merisaukan mommy die sampai kecut perut dibuatnye...tapi takpe, ni bru 1st day...insyaallah kalau dah selalu gi school, zuhair akan ok dan dengar cakap teacher die...
.
.
.
.
.

Then baru teacher die panggil untuk join the group. Tapi yang geram tu, student lain sume berdiri mase menyanyi, die boleh selumber badak duduk atas kerusi macam otai sangat. Student yang sorang lagi tu pon ikut duduk macam Zuhair...lantaklah...
.
.
.
.
.

Rase macam tak bersalah je budak ni...hadoiiiii
.
.
.
.
.

Pastu bangun plak tunjuk aksi sikit...student lain dah usha je die...
.
.
.
.
.

Last sekali gi bace buku bile student lain dok sibuk menyanyi bagai nak rak kat situ...Kemudian parents tak dibenarkan berade di kawasan class tu lagi...Kami pon chow chin chow...
.
.
.
.
.

Bile Zuhair masuk sekolah, Zuhair dapat kawan baru...Rupenye mommy Zuhair pon dapat kawan baru jugak...kebetulan sorang daripade fb friendlist saye, anaknye pon sekelas dengan Zuhair. So kitorang pon terujelah nak berkenalan antare satu same lain. Pasni mommy Zuhair taklah boring sangat bile menunggu Zuhair balik sekolah sbb ade kawan berborak...^_^
.
.
.
.
.

Sementare menunggu Zuhair abis sekolah, saye dan suami melepak di Restoran 4 Happy Season. Restoran ni hanye bersebelahan dengan Genius Aulad dan berkonsepkan 4 musim iaitu, musim luruh, musim sejuk, musim bunge dan musim panas...Yang bestnye, restoran ni ade free wifi. Bleh berFB sambil menunggu Zuhair balik sekolah...Yahoooooo
.
.
.
.
.

Kami memilih ruang musim sejuk sebagai permulaan sebab panas giler kat luar sane. Tapi ble dah lame-lame dok kat ruang musim sejuk ni, tangan pun rase beku je sbb memang sejuk teramat...
.
.
.
.
.

Inilah muke kepenatan dan keletihan setelah menghadiri sesi persekolahan di hari pertame....
.
.
.
.
.
Bagi merakamkan detik-detik terindah buat kami bertige ketike di hari pertame hantar Zuhair ke sekolah, suami saye sanggup trade in camera lame die yang dah rosak dengan camera baru Olympus Pen E-PL1 . Camera yang rosak tu pon brand Olympus jugak, last digunekan mase kitorang ke Beijing last year, dah nak dekat setahun pon camera suami saye tu rosak. Sebelom Zuhair ke sekolah, pagi-pagi bute lagi suami saye dah ke Mont Kiara untuk tukar camera baru. Pade mulenye ingat kite lah yang nak bli camera kecik, nipis dan paling seswai untuk pompuan, sekali si suami dah merembat untuk die dulu, ciiiiisssssss...
.
.
.
Pape pon, 5 Jan 2011 merupekan hari yang penuh dengan gelak-ketawe, suke gembire, kecut-perut, darah gemuruh, berdebar-debar dan sebagainye kerane hari ni adelah hari pertama Zuhair ke sekolah. Harapan kami semoge Zuhair menjadi anak yang soleh, mendengar kate ibubape dan cikgu-cikgu, belajar dengan tekun dan menjadi manusia yang berjaye di dunie dan di akhirat, Insyaallah...
.
.
.
Untuk ujian hari pertame Zuhair ke sekolah, ZUHAIR LULUS...!!!

Tuesday, January 4, 2011

Jalan-jalan ke Taiping

Sebelom bukak sekolah bermule, last week kami bawak Zuhair jalan-jalan ke Taiping. Ni kire last minit punye holiday sbb sblom tu takde planning langsung nak ke Taiping. Memang cadangannye nak bawak Zuhair berjalan-jalan sblom bukak sekolah, tapi tak tau nak kemane....Google punye Google, at last kami buat keputusan untuk ke Taiping sahaje...Dan tempat penginapan pilihan kami kali ni adelah Kamalodge Chalet & Cafe Taiping...
.
.
.
Jom layan gamba sampai lebam...^_^
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kami sampai ke Taiping dah malam. Sampai je dalam bilik, terus snap gamba...pakai hanpon je pon jadilah...
.
.
.
.
.

Bilik yg kami ambik ni 2 tingkat, sebab tu ade tangge. Kalau sesape yang bercadang nak bercuti 1 family, bilik ni sangat seswai sebab ade 2 katil besar...Pade mulenye nk ambik yang setingkat je untuk kami 3 beranak, tp dah penuh sbb cuti taun baru...
.
.
.
.
.

Bilik air tingkat bawah...
.
.
.
.
.


Kerusi untuk melepak kat balkoni...
.
.
.
.
.


Jom kite melawat bilik tingkat atas plak...
.
.
.
.
.
Kat bilik atas pon ade katil dan bilik mandi. Yang bestnye bilik ni, kite bleh buat connection dengan bilik sebelah samade ditingkat atas atau bawah. Maknenye, kalau kite bercuti 1 family yang ramai, bleh bukak je pintu connection tu kalau nak ke bilik sebelah...
.
.
.
.
.
My husband tengah buat sport check
.
.
.
.
.

Sedang menikmati udare malam dari balkoni tingkat atas
.
.
.
.
.
Keesokkan harinye baru bleh snap gamba dari luar bilik plak
.
.
.
.
.
Nilah bilik kami
.
.
.
.
.
Sedang menuju ke swimming pool
.
.
.
.
.
Kenape kami memilih Kamalogde...??? Kerane ade playground kt dalam swimming poolnye. Zuhair suke btol kalau dapat swimming kat swimming pool macam ni...
.
.
.
.
.
Macam biaselah, papa Zuhair la yang kene layan bile Zuhair nak swimming...
.
.
.
.
.


Zuhair dah berani main sliding dalam air sorang-sorang...
.
.
.
.
.
Nilah bilik setingkat tu...
.
.
.
.
.

Kamalogde Cafe...makanannye not bad, hage pon tak mahal...
.
.
.
.
.
Yang bestnye Kamalodge ni, ade free wifi dari cafe...siap bleh gune sampai ke dalam bilik...:) tak caye ke...???
Tu haaaa...Zuhair tengok youtube tak gune modem pon...:) Sebelah petang nak kuar jalan-jalan takleh sebab hujan lebat sangat, lepak kat bilik je. Bile hujan dah berenti, terus keluar gi makan kat the famous Doli kuey teow goreng in Taiping...
.
.
.
.
.
Sebelah malam bawak Zuhair jalan-jalan ke Night Safari Taiping plak...
.
.
.
.
.

Zuhair memang suke kalau dapat naik keretapi sebab toys die kat umah pon Thomas n Friends...
.
.
.
.
.




Sebelom betolak balik Kl, posing kat beca depan lobi Kamalodge dulu...
.
.
.
.
.

Babai Kamalodge...babai Taiping...ade rezeki kami datang lagi...(" ,)