Saturday, December 25, 2010

Red Velvet Cake

Sape kat sni penah makan Red Velvet Cake...? Klu ade sesape yg tak penah makan dan nak tau camane rasenye Red Velvet Cake ni, jom kite buat cake beramai-ramai...Rasenye mmg sedap gilerrrrr...


.


.


.


.


.


Jom kite carik bahan-bahan untuk buat cake




Sorry la ye, kali ni takde gamba care2 nk buat cake sbb saye nak cepat sangat. Mane taknye, 1st time buat tak menjadi, cake saye jadi keras. Tak tau tang mane silapnye...2nd time buat bru jadik, horraaaayyyyy....Cream cheese pon saye main sepok je kat atas kek tu sbb tak pandai nak decorate cantik2...:p


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.



Inilah rupenye bahagian dalam Red Velvet Cake...naseb baek sedap, alhamdulillah...cake ni tersangatlah moist n cheesy, best best best.....



Kalau nak tau resepinye, bolehlah carik kat sini






Sotong Masak Berempah

Sejak akhir-akhir ni saye agak busy sikit melayan kerenah Zuhair dan menguruskan hal-hal rumahtangge sampai tak sempat nak update story pasal masak-memasak ni...kali ni nak cite sikit pasal resepi sotong masak berempah yang saye masak last week....resepi ni mak saye yang ajar...tak taula korang rase sedap ke tak klu dah try nanti. tp bagi saye ok je...maybe ramai yang tertanye-tanye kenape namenye "masak berempah"...? maybe sebab ade gune rempah kari kot.tapi rasenye taklah exactly mcm rase kari sangat...toksah cite panjanglah, meh saye cite camne nak masak sotong masak berempah ni...zaaaaaaasssssssss
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ape yang saye gunekan adelah:
.
.
-2 ekor sotong je sebab tak ramai orang kat umah ni
.
.
-5 ulas bawang merah ditumbuk halus bersame ikan bilis, klu nak gune belacan atau udang kering pon bleh...
.
.
-setangkai serai diketuk
.
.
-sebungkus serbuk kari dibancuh dgn sedikit air...
.
.
-santan
.
.
-2-3 biji kentang
.
.
-sedikit serbuk kunyit
.
.
-air
.
.
.
.
.
Masukkan serai, serbuk kunyit, santan dan bawang merah yang telah ditumbuk halus bersame ikan bilis ke dalam periuk. Jangan masukkan lagi paste serbuk kari macam kesalahan yg telah saye lakukan. Mase ni saye nak cepat, dengan pantas tangan ni terambik paste serbuk kari dan tuang ke dalam periuk. Bile dah tertuang baru teringat akan kesilapan tersebut.
.
.
.
.
.
Masukkan air dan kacau rate....
.
.
.
.
.
Masak atas api sederhane. Bile dah mendidih, barulah masukkan paste serbuk kari tadi...
.
.
.
.
.
Kemudian masukkan kentang dan biarkan sampai kentang betol-betol empuk
.
.
.
.
.
Bile kentang dah empuk, masukkan sotong dan kacau rata. Kemudian tutup api dapur dan masukkan garam secukup rase
.
.
.
.
.
Bolehlah dihidang...^_^
.
.
.
:: SELAMAT MENCUBA::






Tuesday, December 21, 2010

Bercucuk Tanam Sambil Menjimatkan Air, Tenage Dan Mase

Ade tak sape-sape kat sini yang suke bercucuk tanam tapi takde mase nak siram pokok hari-hari sebab tugasan keje yang belambak-lambak...? Sape suke rumah die penuh dengan pokok bunge yang cantik-cantik, sejuk mate memandang tapi malas pulak nak siram pokok tu hari-hari...Kadang-kadang kite susah hati nak travel lame-lame sebab takut pokok bunge kat umah kite tak bersiram, takan asek nak mintak tolong jiran je tolong siramkan, btol tak...? Lame-lame jiran pon naik menyampah....Kalau ade sesape yang menghadapi masalah tersebut, kat sini saye nak share sesuatu yang saye bru beli untuk pokok bunge saye...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Nilah bende yang saye beli tu, namenye Automatic Plant Waterer...
.
.
.
.
.

Kat belakang kotak ade cara-cara nak gune bende ni, senang giler okaaaayyyy...
.
.
.
.
.

Kat dalam 1 kotak ade 2 set, so bleh gune untuk 2 pasu. Nak tau hagenye...??? RM9.90 sahaje, memang berbaloi....
.
.
.
.
.


Macam nilah cara gunekannye, kalau nk lagi senang gune je botol minyak masak yg beso tu. Setaun takyah top up air kat dalam botol tu, malas gilerrr kan...hihihi
.
.
.
.
.

Ape yang bagusnye menatang ni, selain menjimatkan mase kite...ia jugak menjimatkan bil air kite sebab kalau kite siram pokok main jirus je, dah bape banyak air yang kite bazirkan sbb meleleh je ikut lubang bawah pasu tu. Sedangkan air yang pokok kite sedut tak bape je pon. Kalau gune bende ni, setitik air pon kite takan nampak mengalir kat lubang bawah pasu sebab kesemua air yang ade dalam botol tu akan disedut oleh pokok kite secare pelahan-lahan...Maknenye, kalau kite nak tanam pokok dalam rumah pon boleh sebab air takan mengalir keluar dari bawah pasu....Lagi 1 menatang ni jugak boleh mengelakkan pembiakkan nyamuk sbb ade sesetengah org suke letak alas kat bawah pasu, btol tak...??? Bile siram pokok air dok bertakung kat tempat alas tu....tulah sebabnye nyamuk banyak membiak, dan peratus demam denggi pon meningkat.....
.
.
.
.
.
Jom kite same-same mengindahkan rumah kite dengan pokok bunge yang segar bersame Automatic Plant Waterer. Selain nampak cantik, pokok-pokok kite tu jugak boleh membekalkan lebih banyak oksigen kat kawasan rumah kite...Memandangkan udare kat bumi ni makin hari makin tercemar dengan asap dan habuk, anak-anak kite pon asek tak sihat je sebab udare yang tak bape bersih, eloklah kite tanam pokok banyak-banyak untuk menyelamatkan bumi kite...
.
.
.
::SELAMAT BERCUCUK TANAM::

Saturday, December 18, 2010

Kari Ikan Merah Simple

Selepas baik dari sakit ari tu, tekak ni rase macam nak makan kari ikan...Tak kisahlah ikan jenis ape, janji kari ikan. Al-maklumlah, mase tengah sakit ari tu langsung takde selera nak jamah nasi. Makan roti atau bubur nasi je tetiap ari. Bile dah baik sakit barulah tekak ni mule berkate-kate pasal kari ikan. Ble bukak peti ais, kebetulan plak ade lagi sekor ikan merah yang sedang-sedang je saiznye...Bahan-bahan pon taklah banyak mane, so masak kari ikan merah yang simple-simple jelah...

.

.

.

Ok, jom masak...!!!

.

.

.

.

.

Inilah bahan-bahan yang saye gune untuk masak kari ikan merah.

.

.

- sekor ikan merah, disiang bersih-bersih dan cuci dengan asam jawa

.

.

-bawang merah, bawang putih dan halie dihiris halus

.

.

-sedikit rempah ratus macam kulit kayu manis, bunge lawang, bunge cengkih, lade hitam, biji ketumbar dan sebagainye. actually saye dah terlupe yang rempah ratus kat umah saye dah lame abis. saye pon trus bukak rempah sup bunjut yang ade dan rembat sikit rempah2 kat dalam sup bunjut tu

.

.

-1 tangkai daun kari

.

.

-santan kelape. Selalunye saye gune santan kelape yg fresh punye. Disebabkan ni emergency case, so saye gune je santan dalam tiub yang memang saye selalu standby dalam peti ais. Manelah tau tengah-tengah malam nak masak gune santan, kedai plak sumenye dah tutup, bleh la gune je santan standby ni. Lagipon, santan dalam tiub ni bagus jugak sbb takde kolestrol. Kari, kari jugak...kesihatan pon kene diutamekan jugak

.

.

- sedikit asam jawa digaul dengan sedikit air supaye kuah kari kite tak terase hanyir ikan. Tapi jangan banyak sangat asam jawa tu, nnti kari terase masam sangat. 2-3 cubit je pon dah cukup. Klau nak selamat, gune asam keping pon bleh...letak sekeping 2 je

.

.

-serbuk kari ikan digaul dengan sikit air untuk dijadikan paste

.

.

-cili mesin ataupon cili boh

.

.

-sebijik tomato dipotong 8

.

.

-air
.

.

.

.

.

Panaskan minyak masak dan tumis bawang merah, bawang putih, halie, rempah ratus dan daun kari...
.

.

.

.

.

Bile dah naik bau, tumis cili mesin atau cili boh. Jangan banyak sangat, 1-2 sudu besar pon dah cukup untuk 2-3 orang punye makan. Kemudian gaul rate.

.

.

.

.

.

Masukkan paste serbuk kari. Tumis sampai betol-betol masak dan sentiase gaul supaye tak melekat dan hangus pade periuk

.

.

.

.

.

Bile bahan-bahan tumis dah betol-betol masak, masukkan air. Jangan terlalu banyak dan jangan terlalu sedikit.

.

.

.

.

.

Masukkan air asam jawa plak. Kacau dan biarkan sampai mendidih

.

.

.

.

.

Bile dah mendidih, masukkan santan dan kacau rate lagi sampai santan betol2 masak. Jangan berhenti menggaul sehingge santan masak sebab untuk elakkan santan pecah dan bergentil. Bile santan dah pecah dan bergentil, nanti kuah kari kite nampak tak cantik

.

.

.

.

.

Masukkan ikan satu persatu bile santan dah cukop masak

.

.

.

.

.

Bile ikan dah cukop masak, masukkan tomato dan terus tutup api dapur supaye tomato tak terlalu masak dan lembek. Ade sesetengah orang suke masukkan bendi, terung, cili ijau dan macam-macam lagi

.

.

.

.

.

Masukkan garam secukop rase dan kacau rate.
.

.

.

.

.

Bolehlah dihidang...Jom makan...!!!

.

.

.

.

.

Bagi sesape yang nak carik resepi kari ikan yang lebih lengkap dan lebih menangkap, bleh gak carik kat sini . Ade beribu-ribu lemon resepi kari ikan yang bleh dicube.

.

.

Klau nak carik tips supaye santan tak pecah dan bergentil bile memasak gulai tanpe perlu sentiase kacau kuah, kat sini ade carenye...

.

.

::SELAMAT MENCUBE::










Zuhair Sakit Kaki

Zuhair mengadu pehe kanan die sakit. Dah 3 ari bejalan dengan kaki terhencut-hencut...Bile di check, nampak mcm bengkak skit. Tapi tak lebam la plak, ari2 saye sapu minyak panas bagi kurangkan skit bengkaknye...Risau gak saye, ntah kat mane la kene...Maybe die ade jatuh kat mane-mane, ataupon terpeleot kaki mase bermain ke...Tulah, Zuhair ni lasak sangat bile bermain...
.
.
.
Tapi dalam sakit-sakit kaki, bermain selasak-lasaknye tetap aktiviti utame Zuhair. Bile suro berposing tetap taknak kalah...Tengok lah tu...^_^


Eeewaaaaaaahhh...(" ,)
.
.
.
Hihihihi, macam nilah Zuhair tiap2 ari...

Tuesday, December 14, 2010

2nd Felt Craft : DIY Strawberry Cake Flavour

HAAAAA LUUUUUUUU....^_^
.
.
.
.
.
Dah 3 ari saye tak hupdate blog ni sbb 2-3 ari ni condition dan kesihatan badan saye tak bape baek. Asek makan ubat, pastu tidooooooooo...bile kesan ubat dalam badan dah abis, kene makan ubat lagi dan tidooooooooooo lagi sampai naek kembang 1 badan.... so bile dah tido je memanjang, for sure takleh nak berblogging dan ber"fb"ing...Zuhair pon saye kurang tengok, kesian kat die. Dah la kene batuk-batuk lagi, aduuuuhaaiiii....Naseb baek ade hubby yang tolong jage saye dan Zuhair, dah 2 ari hubby tak gi keje sebab kene menguruskan sume bende. TQ my daling...
.
.
.
.
.
Now, bebalik semule ke pangkal jalan....
.
.
.
.
.
Strawberry Cake Siap!!! Fresh from my oven, hihihi...Sebenanye kek ni dah 2-3 ari siap, tp disebabkan tak sihat punye pasal, lambatlah sikit saye masukkan ke blog.
Ade sesape yang tengah lapar??? Ataupon tengah mengidam nak makan strawberry cake...??? Tengoklah puas-puas strawberry cake saye ni sampai kecur sekecur-kecurnye, pastu gilah beli kat memane kedai kek yang ade jual strawberry cake sebab kek saye tak bleh dimakan, hanye untuk tontonan umum sahaje....
"Selamat Menjamu Mate"

Mode main masak-masak dah datang..."kek stoberry saye tinggal 1, ade sesape nak lagi...??"
.
.
.
.
.
Wah, siap ade whipping cream dan biskut belande stoberry lagi...yang filling kaler putih tu bukan batang buruk tawww...^_^
.
.
.
.
.

For the next flavour ade 2 lagi perise yang saye blom buat, nanti saye gi tengok-tengok "resepi"nye dulu...

Buh byeeeeeeee....(" ,)




Friday, December 10, 2010

Happy 6th Anniversary To My Husband

~To My Beloved Husband~
::Happy 6th Anniversary::
::Love u Forever n Ever::
::Mmmuahhh::


Thursday, December 9, 2010

1st Felt Craft : DIY Cake Green Tea Flavour

Alhamdulillah, akhirnye siap jugak projek felt craft saye yang pertame ni. Dah naik sakit-sakit jari jemari saye menyembat tangan felt ni sebab dah lame tak menjait...
Sebenanye niat di hati nak buat felt craft ni dah lame tapi asek tertunde je disebabkan banyak bende nak kene settle sebelom ni. Lagi pon saye bukan tau sangat pasal felt craft ni kalau takde yang mengajar. Bile dah dapat care-care nak buat, pattern felt dan bahan-bahan yang digunekan, baru lah bleh mule buat. Sambil-sambil tu, saye jugak ade search kat internet pasal felt craft tutorial...Dapatlah sikit ilmu kat situ...^_^
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ini antare bahan-bahan yang digunekan, langkah-langkah nak buat felt craft dan jugak pattern...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Untuk 1st projek, saye cube buat Felt Cake Green Tea Flavour. Siap ade flavour lagi kan, hihihihi..."Selamat Menjamu Mate"

Memandangkan saye sangat suke dengan english style home deco,make saye jugak suke decorate umah dengan fake food mcm ni, rase mcm betol-betol je decoration tu, macam tengah main masak-masak pon ade...hehehe...

Lepas ni saye nak buat felt cake flavour dan pattern lain plak....Nak tau flavour apeeee....????

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tunggu next entry yeeeeeeee....

DaaDaaaaaaaa....(" ,)



Wednesday, December 8, 2010

Ade Sesape Bajunye Terkene Pen...??? Meh Saye Tolong...

Kelmarin mase dok kemas-kemas umah, saye rase cam nak cuci sume sarung sofa kat ruang tamu umah saye ni sbb dah kepam yang amat. Mane tak kepam, Zuhair suke sangat melompat-lompat atas sofa, pastu betenggek plak kat atas arm rest. Mase nak bukak sarung sofa, baru saye perasan sarung kusyen kesayangan saye dah diconteng oleh Zuhair dengan pen. Kalau ikutkan ati rase nak jentik-jentik je tangan si Zuhair tu, tapi sabau jelah. Nasib baek saye ade bli 1 bende ni, bleh ilangkan kotoran-kotoran degil dan jugak kesan pen.
Kalau ade sesape bajunye terkene pen dan sayang nak buang baju tu pon bleh gune bende ni, meh sini saye tolong...tolong ape...??? tolong bagi tau ajeeeee, ngeh ngeh ngeh ngeh...
.
.
.
.
.
Nilah kawasan yang Zuhair dah conteng tu
.
.
.
.
.
Nilah bende yang saye beli tu, Clorox Bleach Pen...Sebenanye Clorox Bleach Pen ni dah lame ade dalam pasaran, maybe ade yang tak tau akan kewujudan Clorox Bleach Pen ni. Kat mane-mane pon ade jual, baek kat Giant, Tesco, Carrefour dan pasaraye2 yang ade kat Mesia ni. Kat kedai runcit saye tak pasti plak ade jual ke tidak...Kepade sesape yang ade anak yang sangat suke main pen, Clorox Bleach Pen ni sangat-sangatlah diperlukan...
.
.
.
.
.
Clorox Bleach Pen ni ade 2 muncung, 1 muncungnye agak kasar dan bergerigi lembut. Bleh digunekan sebagai berus untuk menyental kotoran-kotoran yang agak degil...
1 lagi muncungnye halus macam pen. Tapi saye lagi suke gune yang muncung kasar dan bergerigi tu sbb kotoran cepat ilang....
.
.
.
.
.
Care menggunekannye, sapu pade bahagian yang kotor dan sental seberape lame yang kite suke sampai kotoran ilang. Bile kotoran dah ilang, cuci macam biase samade cucian tangan atau cuci gune mesin basuh...Dan keringkan macam biase. Bile dah kering, tengoklah hasilnye...
.
.
.
.
.
Taaaraaaaaaaaa.........!!!!!
Kesan pen tadi dah ilang....^_^
So, ape tunggu lagi....pegilah carik Clorox Bleach Pen ni dengan segera kalau ade sesape yang bajunye atau ape saje yang terkene kesan pen...
Selamat Mencube!!!





Tuesday, December 7, 2010

Mengemas Rumah Tanpe Henti Selame 12jam...!!!

Terlebih dahulu saye ingin mengucapkan Selamat Menyambut Maal Hijrah kepade sume umat Islam dan juge kepade sume blogger2 yg disayangi...
.
.
.
Sempena cuti Maal Hijrah smalam, ramai yg mengambil kesempatan dengan mbawe anak2 dan family bjalan2 dan bcuti. Tapi saye, hubby dan Zuhair hanye di rumah sahaje kerane saye dan hubby sibuk mengemas rumah yang dah lame dibiarkan bebulan2 sebab dok sibuk ikut hubby gi outstation di Kuantan dan Melake...
.
.
.
Sebenanye saye ni bukanlah seorang yang rajin sangat berkemas. Nak kene tunggu mood rajin datang barulah bleh start enjin. Lagi pon semalam Kak Ema ( part time cleaner ) datang kemas umah, so saye pon ambik kesempatan yang ade utk same2 mengemas. Kak Ema datang kemas umah dr pukul 7.30am - 12.30pm, seminggu sekali je.Tak mampu nak ambik ari2 sbb service Kak Ema kire ikut jam, 1 jam RM10, maknenye 1 ari RM50. Mmg agak mahal skit bebanding Kak Sari yang dlu, sbb dengan Kak Sari baru RM30 utk 1 ari. Tp nak buat camne, Kak Sari dah dapat keje kat tempat lain, so terpakselah gune service Kak Ema ni plak. Bile Kak Ema dah abis mengemas pade pukul 12.30pm, saye masih lg mengemas umah tak abis2. Sedar tak sedar, saye dah mengemas umah dari pukul 7.30am - 7.30pm, 12 jam saye mengemas hokkeeeeyyyy...!!! Rase macam nak patah pinggang...
.
.
.
Selain sebab Kak Ema datang menolong, ade lagi 1 sebab kenape tibe2 saye jadi rajin yang teramat sangat untuk mengemas. Sebenanye Sabtu lepas saye ade membeli beberape barang home deco kat Romantika English Home Deco Mart. Umah saye dekat je dengan Romantika ni, ade 2 plak tu....1 shoplot yang agak besar kat depan Wangsa Walk, 1 lg terletak kat dalam Wangsa Walk nuuuuu.... Kalau ke Romantika, memang saye rase heaven giler, rase taknak balik, dan rase cam nak mintak keje kat sane pon ade, bleyyyy....???!!! Macam2 barang ade jual kat Romantika tu, hagenye pon reasonable. Kadang2 nak dekat 10x saye dok round2 kt dalam kedai Romantika tu. Biaselah, bile dah ade barang2 yang dibeli, barulah semangat berkobar2 nak mengemas umah tu datang. Nak tengok ape yang saye beli...?!!!
.
.
.
Jom kite melawat kawasan...!!!
.
.
.
Table clock, letak kat console table
.
.
.
.
Tempat menyimpan payung. Hage asalnye RM79, tapi utk penghabisan stock jadi RM49 aje
.
.
.
.
Tempat simpan surat2 penting hubby saye
.
.
.
.
Calender yang bleh digunekan tiap2 taun. Tak payah sibuk nak ganti calender baru tiap kali awal taun
.
.
.
.
Jam dinding baru bagi menggantikan dengan jam dinding lame yang dah biol
.
.
.
.

Tray yang sangat comel untuk menyimpan segale perfumes dan skincare products saye.
.
.
.
.

Sebenanye tray ni untuk decoration atas meja makan atau kat kitchen sebab ade gamba cupcake kat dalamnye, tapi saye buat simpan perfume2 dan skincare products sbb peratus untuk botol2 kace tu jatuh ke lantai adelah agak tipis. Saye ni kadang2 agak ganas skit ketike nk bersiap2 ke mane2. Bile nak cepat siap, ade je tangan ni nak terlanggar sesuatu. Kadang2 sampai berderau darah bile tangan terlanggar botol2 perfume tu. Untuk mengambil jalan selamat, adelah lebih baik saye simpan botol2 tersebut kat dalam tray tu...^_^


Buat mase ni, tu aje yang saye rembat kat Romantika...Kalau ikutkan ati, banyak lg barang2 home deco yang saye nak sambar kat Romantika tu, tapi kene banyak bersabar dan bawe bertenang buat sementare waktu...