Tuesday, December 7, 2010

Mengemas Rumah Tanpe Henti Selame 12jam...!!!

Terlebih dahulu saye ingin mengucapkan Selamat Menyambut Maal Hijrah kepade sume umat Islam dan juge kepade sume blogger2 yg disayangi...
.
.
.
Sempena cuti Maal Hijrah smalam, ramai yg mengambil kesempatan dengan mbawe anak2 dan family bjalan2 dan bcuti. Tapi saye, hubby dan Zuhair hanye di rumah sahaje kerane saye dan hubby sibuk mengemas rumah yang dah lame dibiarkan bebulan2 sebab dok sibuk ikut hubby gi outstation di Kuantan dan Melake...
.
.
.
Sebenanye saye ni bukanlah seorang yang rajin sangat berkemas. Nak kene tunggu mood rajin datang barulah bleh start enjin. Lagi pon semalam Kak Ema ( part time cleaner ) datang kemas umah, so saye pon ambik kesempatan yang ade utk same2 mengemas. Kak Ema datang kemas umah dr pukul 7.30am - 12.30pm, seminggu sekali je.Tak mampu nak ambik ari2 sbb service Kak Ema kire ikut jam, 1 jam RM10, maknenye 1 ari RM50. Mmg agak mahal skit bebanding Kak Sari yang dlu, sbb dengan Kak Sari baru RM30 utk 1 ari. Tp nak buat camne, Kak Sari dah dapat keje kat tempat lain, so terpakselah gune service Kak Ema ni plak. Bile Kak Ema dah abis mengemas pade pukul 12.30pm, saye masih lg mengemas umah tak abis2. Sedar tak sedar, saye dah mengemas umah dari pukul 7.30am - 7.30pm, 12 jam saye mengemas hokkeeeeyyyy...!!! Rase macam nak patah pinggang...
.
.
.
Selain sebab Kak Ema datang menolong, ade lagi 1 sebab kenape tibe2 saye jadi rajin yang teramat sangat untuk mengemas. Sebenanye Sabtu lepas saye ade membeli beberape barang home deco kat Romantika English Home Deco Mart. Umah saye dekat je dengan Romantika ni, ade 2 plak tu....1 shoplot yang agak besar kat depan Wangsa Walk, 1 lg terletak kat dalam Wangsa Walk nuuuuu.... Kalau ke Romantika, memang saye rase heaven giler, rase taknak balik, dan rase cam nak mintak keje kat sane pon ade, bleyyyy....???!!! Macam2 barang ade jual kat Romantika tu, hagenye pon reasonable. Kadang2 nak dekat 10x saye dok round2 kt dalam kedai Romantika tu. Biaselah, bile dah ade barang2 yang dibeli, barulah semangat berkobar2 nak mengemas umah tu datang. Nak tengok ape yang saye beli...?!!!
.
.
.
Jom kite melawat kawasan...!!!
.
.
.
Table clock, letak kat console table
.
.
.
.
Tempat menyimpan payung. Hage asalnye RM79, tapi utk penghabisan stock jadi RM49 aje
.
.
.
.
Tempat simpan surat2 penting hubby saye
.
.
.
.
Calender yang bleh digunekan tiap2 taun. Tak payah sibuk nak ganti calender baru tiap kali awal taun
.
.
.
.
Jam dinding baru bagi menggantikan dengan jam dinding lame yang dah biol
.
.
.
.

Tray yang sangat comel untuk menyimpan segale perfumes dan skincare products saye.
.
.
.
.

Sebenanye tray ni untuk decoration atas meja makan atau kat kitchen sebab ade gamba cupcake kat dalamnye, tapi saye buat simpan perfume2 dan skincare products sbb peratus untuk botol2 kace tu jatuh ke lantai adelah agak tipis. Saye ni kadang2 agak ganas skit ketike nk bersiap2 ke mane2. Bile nak cepat siap, ade je tangan ni nak terlanggar sesuatu. Kadang2 sampai berderau darah bile tangan terlanggar botol2 perfume tu. Untuk mengambil jalan selamat, adelah lebih baik saye simpan botol2 tersebut kat dalam tray tu...^_^


Buat mase ni, tu aje yang saye rembat kat Romantika...Kalau ikutkan ati, banyak lg barang2 home deco yang saye nak sambar kat Romantika tu, tapi kene banyak bersabar dan bawe bertenang buat sementare waktu...






No comments:

Post a Comment