Wednesday, November 16, 2011

Black Beauty Choc Cake

Assalamualaikum...



Cuti sekolah dah pon bermula...Ape planning korang? Ade yang planning nak gi bercuti ke, agak-agak nak ke mane tu ye...? Sekolah Zuhair blom start cuti lagi, Zuhair kene gi sekolah lagi seminggu then baru start cuti. Kitorang pon blom ade planning lagi nak bawak Zuhair gi mane-mane.



Sememangnye tengah terpikir-pikir lagi ape nak buat sepanjang Zuhair cuti ni selain dok melepak je kat umah. Niat di hati ni ingat nak sambung balik biznes tudung yang terpakse dihentikan buat sementare waktu sejak Zuhair melangkah ke alam persekolahan, tapi cadangan tu sedang dipertimbangkan terlebih dahulu...Kalau jadi buat semula biznes tudung tu, akan saye war-warkan kepade kawan-kawan ;)



Sementare tengah tak tau nak buat ape sepanjang cuti-cuti ni, ape kate kite cube dulu resepi-resepi yang ade. At least perut pon kenyang sambil kite berpikir ape aktiviti yang nak dibuat sepanjang cuti sekolah ni...Last week saye ade mencube resepi Black Beauty Choc Cake. Bagi saye resepi ni taklah susah nak membuatnye. Sebenarnye saye buat choc cake ni sebab husband saye yang request.Katenye asek-asek cheesecake jek, nak choc cake pulak...Saye pon tanpe berlengah lagi, terus membuat rujukan dekat Cik Google. Resepi ni saye dapat dari blog Masam Manis... Saye sangat tabik spring kat tuan punye blog ni sebab rajin btol dia memasak tetiap hari. Resepi-resepi yang ditunjukkan plak sangat-sangat menggoda jiwa sampai saye jadi teruje untuk mencube. Tuan punye blog ni plak pandai betol bermain dengan camera, lagilah bertambah excited saye nak berexperimen di dapor... Boleh dikatekan hampir tetiap hari saye akan menjenguk ke blog ni untuk melihat beberape resepi yang boleh saye cube...



Oklah, cite panjang pon tak gune...Mesti ade yang nak tengok camne rupenye Black Beauty Choc Cake yang dah saye buat tu kannn...Dan ade jugak yang dah bersedia dengan pen dan kertas untuk salin resepi nye yek...Jom kite terjah..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.



Taraaaaaa...Tapi versi Black Beauty Choc Cake saye taklah secantik Black Beauty Choc Cake kepunyaan Puan Ita, tuan punye blog Masam Manis tu...Presentation choc cake saye pon tak sehebat presentation blog Masam Manis. Walaupon kek saye tak cantek sangat tapi rasenye tetap sedap hingga menjilat garfu, hehehe...Yang penting semangat nak mencube sesuatu resepi tu perlu ade...



Nak tau tak ape isi kandungan Black Beauty Choc Cake nih...? Cer Cite, Cer Cite...^_^

.

.

.

.

.



BLACK BEAUTY CHOC CAKE



Bahan A


2 cwn tepung gandum/superfine

¾ cwn serbuk koko

2 sudu kecil soda bikarbonat

2 sudu kecil baking powder




Bahan B

2 cwn gula castor

1 cwn susu cair

1 cwn minyak masak @ butter dicairkan (saye guna butter)

1 cwn air panas suam

1 sudu besar coklat emulco

3 biji telur



Cara-cara:-


-Ayak Bhn A, ketepikan

-Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)

-Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata

-Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.

*Guna loyang 8x8 inc



Topping mudah tapi sedap

1/2 cwn serbuk koko

1 cwn gula

2 1/2 cwn air (saye guna susu cair)

1/2 cwn tepung jagung

2 sudu besar majerin/ butter



Cara-cara:-

Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dengan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing-masing.







Mudah je kan cara-cara nak buat Black Beauty Choc Cake ni...1st time saye buat kek tak gune mixer tau, sumenye saye gaul gune whisker jek...:)



Ape-ape pon saye sangat sukekan rase Black Beauty Choc Cake ni, memang sedap....Sesedap namenye...Rasenye, kalau buat untuk budak2 pon ok...



Kepade sesape yang takde idea nak buat ape time cuti-cuti tu, boleh la Cer Buat...Cer Buat...



HEHEHEHEHE...>_0





Cuti Deepavali

Hai hai hai :D...Cuti Deepavali yang lepas korang kemane..? Mesti ade yang tak lepaskan peluang bawak anak-anak dan family gi jalan-jalan...Saye tak kemane-mane pon mase cuti Deepavali tu sebab husband busy dengan kejenye...

So, saye pon ambik peluang memerap kat dapo sambil buat kek. Kebetulan ade kawan order kek dengan saye walaupon saye ni takdelah pandai sangat buat kek sebenarnye. Tapi disebabkan kawan saye tu teringin sangat nak merase Red Velvet Cake, jadi saye buatkanlah...Lepas je habis membaking Red Velvet Cake, tibe2 timbul rase giler kuase nak buat Blueberry Cheesecake plak untuk diri sendiri...Cepat-cepat saye basuh sume peralatan dan start buat Blueberry Cheesecake plak...Tak penah-penah seumur hidup saye buat 2 jenis kek dalam sehari. Memang rase macam nak patah pinggang...tapi bile tengok kek-kek yang dah siap tu terhidang atas meja, rase puas hati plak...hihihi. Nak tengok tak camne rupenye...Jom tengok...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Nilah dia Red Velvet Cake dan Blueberry Cheesecake saye yang dibuat mase cuti Deepavali yang lepas...>_0