Wednesday, April 27, 2011

Retro Grab Bag

Haaaaa....ingat tak ari tu saye ade belajar buat grab bag dan promise akan update kat blog kalau bag tu dah siap...Alhamdulillah...akhirnye siap jugak homework saye yg dah berbulan-bulan tertunda...:) Pade mulenye cam tak confiden je nak menghabiskan sebab takut lupe step nak jait. Slowly saye try sikit-sikit, akhirnye menjadi jugak...TQVM to kak Aida yang dah turunkan ilmu ari tu untuk buat grab bag ni...Agak susah jugak nak buat handbag ni rupenye. Walaupon saye baru try buat bag yang simple, tapi dah terase akan kesusahannye. Patutlah LV, Prada, Gucci , Ferragamo dan sebagainye jual handbag dengan hage mahal tak hengat...Mahal sebab material dah satu hal, mahal sebab workmanship pon ye jugak...Lenguh bahu dan pinggang nak menjaitnye tau, huhuhuhu....Nasib baik Zuhair tido mase saye berhempas-pulas menyiapkan bag ni, kalau tak tertunda lagi la homework saye tu. Ok, jom kite tengok hasil usaha saye menjait grab bag

.

.

.

ZAAASSSSSSSSSSSSSS

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Tadaaaaaa....Ala-ala retro gitew, kalau nak padan kene la pakai dengan spek mate besau dan kasut wedges tebal sejengkal, kekekeke...Tapi itu hanye angan-angan sahaje. Sebenanye bag ni akan saye gunekan bile nak gi keluar dekat-dekat je, ataupon nak gi Pasaraya Hero kat belakang rumah. Ape barang pakai handbag "Made In Italy" atau "Made In Paris" kalau nak beli barang dapor, tak pasal-pasal kene air ikan plak nanti. Grab bag ni jugak yang paling versatile kalau gi beli barang dapor sebab kalau terkene kotor boleh cuci dengan air je terus, takyah susah-susah nak bersihkan kat kedai...Cool!!!

.

.

.

.

.

Wahhh...!!! Siap ade poket dot dot dot lageeeyyy kat dalam...Boleh simpan hanpon kat dalam tu...Oklah, nak out...nak pakai bag retro, hehehe ^_^

.

.

.

Chaaooowwwww



Thursday, April 14, 2011

Taman Botani Putrajaya

14 April 2011 Genius Aulad Wangsa Maju buat lawatan sambil belajar ke Taman Botani Putrajaya. Bile dapat tau pasal lawatan ni, hati saye risau sangat nak lepaskan Zuhair pegi ke lawatan tu tanpe pengawasan saye. Bukannye ape, lawatan tu dari pukul 8am - 1pm...Zuhair plak langsung tak pandai nak uruskan diri sendiri. Makan pon nak kene bersuap baru luak makanannye. Kalau dibiarkan makan sendiri, memang tak berganjak makanan tu nanti sebab asek nak bermain je. Jawabnye kalau saye takde akan kelaparanlah Zuhair nanti dari pukul 8am -1pm sebab teacher memang takan ade mase nak menyuap makan kat Zuhair.

.

.

.

Bab nak jage barang-barang sendiri pon camtu jugak, nanti entah kat mane-mane je die tinggalkan backpack same tumbler die tu nanti. Sedar-sedar balik dengan tangan kosong jelah.

.

.

.

Lawatan tu plak untuk students dari umur 4 tahun - 6 tahun, sesi pagi dan sesi petang bergabung...Lebih kurang hampir 200 students yang pegi ke lawatan tu, teacher kat Genius Aulad plak ade beberape kerat je. Part ni yang paling merisaukan hati saye sebab takut teacher Zuhair tak perasan Zuhair pegi ke tempat lain tanpe pengetahuan teacher sebab Zuhair cepat boring bile menunggu lame-lame dan 24 jam tak reti dok diam.

.

.

.

Pade mulenye ade jugak rase macam tanak bagi Zuhair ke lawatan tu sebab risaukan keselamatan Zuhair. Tapi bile memikirkan sedalam-dalamnye, takanlah nak sekat aktiviti sosial Zuhair sampai macam tu sekali sebab Zuhair pon kene belajar bersosial dan berdikari. Lawatan ni penting jugak untuk mase depan Zuhair. Saye pon ambik keputusan untuk berbincang dengan principal Genius Aulad dan Alhamdulillah principal bagi kebenaran untuk saye ikut same ke lawatan tu supaye saye boleh mengawasi Zuhair sekali gus Zuhair tak tercicir dari pengetahuan mengenai mencintai alam sekitar.

.

.

.


Pukul 7.45am dah ramai students dan parents yang berkumpul untuk hantar anak masing-masing kat Restoran NZ Wangsa Maju...

.

.

.

Line up dulu sebelom pegi ke bas. Mase ni Zuhair tengah toye lagi sebab kene pakse bangun pagi-pagi bute. Ari ni 1st time Zuhair mengamuk sakan sebab tanak bangun pagi. Selalunye kalau kene pakse bangun pagi, Zuhair tak nanges pon... Abes segale botol susu dilempar ke lantai sebab nak tunjuk protes...

.

.

.

Masih lagi dengan muke toye bile dah masuk dalam bas. Naseb baek tak notty mase kt dalam bas. Ni 2nd time Zuhair naik bas, 1st time naik bas mase jalan-jalan kt Beijing dulu.

.

.

.

Sedang melemparkan pandangan keluar bas sambil mengenangkan naseb diri yang kene bangun pagi. Ngantuk lagi la tu...keshian die ^_^

.

.

.

Dah pon sampai kat Taman Botani Putrajaya. Beratur dulu kat depan entrance door.

.

.

.

Bile dah masuk kat dalam, " enjin Zuhair pon dah panas"...Dah mule tanak ikut beratur dengan kawan-kawan, nak ikut kepale sendiri je...Bile enjin Zuhair dah panas, enjin mommy Zuhair pon kene same-same panas jugak sebab nak kene kejar dan mengawasi Zuhair setiap mase...

.

.

.

Art activities untuk students 4 & 5 years...6 years kene buat aktiviti tanam pokok kat luar bangunan. Kesian kat 4 & 5 years yang dah bawak baldi bagai sebab baldi tu untuk aktiviti 6 years je. Naseb baek Zuhair tak bawak sebab awal-awal lagi principal dah bg tau tak payah bawak

.

.

.




Nilah hasil art activity Zuhair. Sampai kat umah ini je yang tinggal, yang kat frame tu entah cicir kemane-mane hala agaknye. Sebenarnye mommy Zuhair yang banyak buatkan sebab Zuhair nak pegang berus je untuk sapu gam. Suro tampal rempah-ratus tu kat frame Zuhair tanak sebab geli tangan die terkene gam. Macam-macam hal lah Zuhair nih...hishhhh

.

.

.

Pastu gi tengok belalang besar plak. Belalang ni boleh gerak, students pon suke lah tengok termasok Zuhair

.

.

.

Mule-mule Zuhair tengok dari jauh je sebab takut kat belalang tu bile bergerak

.

.

.

Dah lame sikit baru berani ke depan untuk tengok dengan lebih dekat

.

.

.

Berkumpul untuk makan tengahari plak

.

.

.

Line up lagi sebelom teacher agihkan makanan

.

.

.

Lepas makan ade sesi fotografi plak

.

.

.



Entah apelah yang Zuhair explain kat kawan-kawan die tu. Kawan-kawan Zuhair dok dengar je

.

.

.

Sesi bergambar dengan awekzzz, hehehe...
Abis sesi bergambar, mase untuk pulang...Ramai yang dah kepenatan, ade yang dah start melalak tak ingat...tak taulah nak ape, letih sangat kot. Bukan students je dah letih, teachers dengan mommy Zuhair pon dah penat sangat. Mase on the way balik, ramai yang tertido kat dalam bas. Kesian plak tengok muke-muke students yang tertido tu.

.

.

.

Next year kalau ade lawatan macam ni lagi untuk Zuhair, hopefully Zuhair dah independence dan boleh uruskan diri sendiri macam kawan-kawan Zuhair yang lain. Harap-harap banyak yang Zuhair pelajari daripade lawatan ke Taman Botani Putrajaya ni...

Wednesday, April 6, 2011

Disney On Ice 2011

Teringin sangat nak bawak Zuhair gi tengok Disney On Ice. Alhamdulillah, husband bersetuju nak bawak gi tengok...Tqvm laling. Lagipon tarikh pertunjukan Disney On Ice tu tak jauh dari tarikh birthday Zuhair, kirenye ni hadiah birthday dari kami untuk Zuhair. Ade karater Cars mase pertunjukan tu, Zuhair plak suke Cars. Jom layan gambar sepanjang pertunjukan Disney On Ice berlangsung....Zasssss




















Kalau ade sesape yang becadang nak bawak anak-anak gi tengok Disney On Ice, next year ade lagi...Don't miss it...!!! ^_^

Tuesday, April 5, 2011

Zuhair 5th Birthday

Dalam melayan kerenah dan keligatan Zuhair tiap-tiap ari, dari bulan ke bulan, tahun bersilih ganti...sedar tak sedar Zuhair dah menjangkau usia 5 tahun pade 28/3/2011. Sekejap je anak mommy ni dah besar. Syukur kepada Yang Maha Esa kerana memberi peluang kepade saye dan husband melihat Zuhair membesar dari ari ke ari. Sebenanye persiapan nak celebrate birthday Zuhair ni dibuat dengan tergesa-gesa sbb lagi seminggu menjelang birthday Zuhair baru saye dan husband teringat.Bile teringat je, terus carik sume contact number yang ade untuk tempah birthday cake. Naseb baik ade classmate mase kt uitm dulu buat bizness tempahan cake. Kalau ade yang bekenan dengan birthday cake Zuhair ni, boleh la contact Little Patisserie untuk membuat tempahan. Very high recomended with reasonable price...!!!

.

.

.

Ok, berbalik semule kepade cite pasal birthday Zuhair...Saye dan husband bercadang nak celebrate kat Genius Aulad sebab ramai kawan-kawan Zuhair kat sane boleh celebrate same-same. Lagi pon kami tak bercadang nak buat birthday Zuhair secare besar-besaran, buat makan-makan kat mane-mane sebab mengenangkan lately ni husband saye dah semakin sibuk dengan keje. Takut by the time birthday Zuhair, husband plak takde kat sini. Tak ke haru-biru dibuatnye nanti. Nak dijadikan cite lagi, setelah sume persiapan untuk birthday Zuhair siap dibuat...tibe-tibe Zuhair tak sihat. Zuhair kene cirit-birit sampai kene tahan wad dari 25/3/2011 - 30/3/2011...Setelah kite merancang dengan baik, hanye Allah penentu segalenye. Memang lame giler kami berkampong di hospital Ampang Puteri. Dan yang paling menyedihkan bile birthday Zuhair, kami masih lagi takleh balik. So celebrate birthday kat hospital jelah dulu. Naseb baik tak planning buat birthday Zuhair secare besar-besaran, kalau tak 1 hal nak kene call balik orang-orang yang dah dijemput sebab nak tunde ke tarikh lain. Bile doctor bg tau yang Zuhair dah boleh discharge, tanpe melengahkan mase lagi terus kami pack barang-barang secepat mungkin sebab dah tak sanggop nak dudok lame-lame kat wad. Keesokkan arinye, trus saye call teacher Zuhair dan confirmkan bile nak buat birthday celebration untuk Zuhair. Akhirnye kami bersetuju untuk buat pade 1/4/2011...

Naseb baik sempat carik goodie bag untuk kawan-kawan Zuhair sebelom Zuhair kene tahan wad... . . .
My birthday boy...Luv u so much baby...


Thomas Birthday Cake

.

.

.





Thomas cupcakes untuk kawan-kawan Zuhair

.

.

.

Acara potong cake. By the way, memang takde tiup-tiup lilin sebab HARAM dari segi agame Islam bile meniup lilin ketike sambut birthday.Potong cake takpe... Kepade yang tak tau lagi pasal ni, take note supaye kite same-same tidak terpesong dari landasan agama...:)

.

.

.







Sume kawan-kawan Zuhair excited habes bile tengok cake dan cupcake Thomas tu.

.

.

.







Part ni yang paling saye suke bile tengok kawan-kawan Zuhair sumenye happy bile dapat goodie bag. Comel-comel belake kawan-kawan Zuhair ni...

.

.

.

Baru balik dari school, buat muke penat la kononnye...

.

.

.


Sempat lagi "pau" papa die CD katun kat Wangsa Walk...

.

.

.


Happy Birthday Zuhair...Mommy n Papa sayang Zuhair sangat-sangat...Muahhh