Thursday, April 14, 2011

Taman Botani Putrajaya

14 April 2011 Genius Aulad Wangsa Maju buat lawatan sambil belajar ke Taman Botani Putrajaya. Bile dapat tau pasal lawatan ni, hati saye risau sangat nak lepaskan Zuhair pegi ke lawatan tu tanpe pengawasan saye. Bukannye ape, lawatan tu dari pukul 8am - 1pm...Zuhair plak langsung tak pandai nak uruskan diri sendiri. Makan pon nak kene bersuap baru luak makanannye. Kalau dibiarkan makan sendiri, memang tak berganjak makanan tu nanti sebab asek nak bermain je. Jawabnye kalau saye takde akan kelaparanlah Zuhair nanti dari pukul 8am -1pm sebab teacher memang takan ade mase nak menyuap makan kat Zuhair.

.

.

.

Bab nak jage barang-barang sendiri pon camtu jugak, nanti entah kat mane-mane je die tinggalkan backpack same tumbler die tu nanti. Sedar-sedar balik dengan tangan kosong jelah.

.

.

.

Lawatan tu plak untuk students dari umur 4 tahun - 6 tahun, sesi pagi dan sesi petang bergabung...Lebih kurang hampir 200 students yang pegi ke lawatan tu, teacher kat Genius Aulad plak ade beberape kerat je. Part ni yang paling merisaukan hati saye sebab takut teacher Zuhair tak perasan Zuhair pegi ke tempat lain tanpe pengetahuan teacher sebab Zuhair cepat boring bile menunggu lame-lame dan 24 jam tak reti dok diam.

.

.

.

Pade mulenye ade jugak rase macam tanak bagi Zuhair ke lawatan tu sebab risaukan keselamatan Zuhair. Tapi bile memikirkan sedalam-dalamnye, takanlah nak sekat aktiviti sosial Zuhair sampai macam tu sekali sebab Zuhair pon kene belajar bersosial dan berdikari. Lawatan ni penting jugak untuk mase depan Zuhair. Saye pon ambik keputusan untuk berbincang dengan principal Genius Aulad dan Alhamdulillah principal bagi kebenaran untuk saye ikut same ke lawatan tu supaye saye boleh mengawasi Zuhair sekali gus Zuhair tak tercicir dari pengetahuan mengenai mencintai alam sekitar.

.

.

.


Pukul 7.45am dah ramai students dan parents yang berkumpul untuk hantar anak masing-masing kat Restoran NZ Wangsa Maju...

.

.

.

Line up dulu sebelom pegi ke bas. Mase ni Zuhair tengah toye lagi sebab kene pakse bangun pagi-pagi bute. Ari ni 1st time Zuhair mengamuk sakan sebab tanak bangun pagi. Selalunye kalau kene pakse bangun pagi, Zuhair tak nanges pon... Abes segale botol susu dilempar ke lantai sebab nak tunjuk protes...

.

.

.

Masih lagi dengan muke toye bile dah masuk dalam bas. Naseb baek tak notty mase kt dalam bas. Ni 2nd time Zuhair naik bas, 1st time naik bas mase jalan-jalan kt Beijing dulu.

.

.

.

Sedang melemparkan pandangan keluar bas sambil mengenangkan naseb diri yang kene bangun pagi. Ngantuk lagi la tu...keshian die ^_^

.

.

.

Dah pon sampai kat Taman Botani Putrajaya. Beratur dulu kat depan entrance door.

.

.

.

Bile dah masuk kat dalam, " enjin Zuhair pon dah panas"...Dah mule tanak ikut beratur dengan kawan-kawan, nak ikut kepale sendiri je...Bile enjin Zuhair dah panas, enjin mommy Zuhair pon kene same-same panas jugak sebab nak kene kejar dan mengawasi Zuhair setiap mase...

.

.

.

Art activities untuk students 4 & 5 years...6 years kene buat aktiviti tanam pokok kat luar bangunan. Kesian kat 4 & 5 years yang dah bawak baldi bagai sebab baldi tu untuk aktiviti 6 years je. Naseb baek Zuhair tak bawak sebab awal-awal lagi principal dah bg tau tak payah bawak

.

.

.




Nilah hasil art activity Zuhair. Sampai kat umah ini je yang tinggal, yang kat frame tu entah cicir kemane-mane hala agaknye. Sebenarnye mommy Zuhair yang banyak buatkan sebab Zuhair nak pegang berus je untuk sapu gam. Suro tampal rempah-ratus tu kat frame Zuhair tanak sebab geli tangan die terkene gam. Macam-macam hal lah Zuhair nih...hishhhh

.

.

.

Pastu gi tengok belalang besar plak. Belalang ni boleh gerak, students pon suke lah tengok termasok Zuhair

.

.

.

Mule-mule Zuhair tengok dari jauh je sebab takut kat belalang tu bile bergerak

.

.

.

Dah lame sikit baru berani ke depan untuk tengok dengan lebih dekat

.

.

.

Berkumpul untuk makan tengahari plak

.

.

.

Line up lagi sebelom teacher agihkan makanan

.

.

.

Lepas makan ade sesi fotografi plak

.

.

.



Entah apelah yang Zuhair explain kat kawan-kawan die tu. Kawan-kawan Zuhair dok dengar je

.

.

.

Sesi bergambar dengan awekzzz, hehehe...
Abis sesi bergambar, mase untuk pulang...Ramai yang dah kepenatan, ade yang dah start melalak tak ingat...tak taulah nak ape, letih sangat kot. Bukan students je dah letih, teachers dengan mommy Zuhair pon dah penat sangat. Mase on the way balik, ramai yang tertido kat dalam bas. Kesian plak tengok muke-muke students yang tertido tu.

.

.

.

Next year kalau ade lawatan macam ni lagi untuk Zuhair, hopefully Zuhair dah independence dan boleh uruskan diri sendiri macam kawan-kawan Zuhair yang lain. Harap-harap banyak yang Zuhair pelajari daripade lawatan ke Taman Botani Putrajaya ni...

No comments:

Post a Comment