Tuesday, November 30, 2010

Cik MAC Molek

ari tu gi jln2 kt KLCC dgn Zuhair. singgah kt MAC kaunter, try2 mekap yg ade. lg pon nk carik eye shadow kaler itam yg paling pekat dan melekat...sblom ke mac kaunter, ade jugak buat lawatan sambil belajar ke kaunter2 lain mcm estee lauder, christian dior, bobby brown, dan mcm2 lg. tp mac jugak tetap di hati, tak tau lah knape...maybe staff2 die yg peramah dan bermurah hati kot. nak tau knape saye kate staff mac bermurah ati...? jap lg saye cite...sblom tu kite tgk dlu ape yg saye rembat kt mac...layaaannnn...
jeng jeng jeeeeeenggggg....

nilah yg sempat dirembat...

kite mulekan dr atas mengikut putaran jam ye...

1. yg atas sekali tu loose powder

2. yg bekas bulat kaler itam tu eye shadow base kaler itam pekat melekat. mule2 ingat nk bli eye shadow je, tp tak jd. saye dah test sume brand termasuk mac yg ade eye shadow kaler itam, tp sumenye same je mcm eye shadow estee lauder yg saye ade. oleh krn malas nk mbazir duit bli bende yg same, saye pon blilah eye shadow base ni. staff kt mac kate klu nk buat smokey eye yg btol2 itam pekat melekat mesti kne ade eye shadow base kaler itam. ble dah try, mmg btol itam pekat melekat mcm mate pompuan2 arab...:p


3. lipstick nude kaler...

4. yg bekas bulat kaler putih tutup itam tu eye cream. utk dark circle dan kedut2 kt mate. mate saye dah stat ade kedut2 skit, sgt lah membimbangkn...dark circle tu toksah citelah, mmg dah lame bermastautin, dah mcm beruang panda pon ade...eye cream ni gune sblom pakai mekap dan sblom tdo...

5. pensil eye liner kaler itam...

6. dan last sekali blusher natural kaler. selalunye asek gune kaler pink je, dah bosan....
.

.

.

ble dah tabur duit kt mac, tak sah klu tak merengek sambil hentak2 kaki ke lantai kt staff mac mintak free mcm2 bende. dan selalunye mmg tak menghampekan...sbb tu saye kate staff2 kt mac sgt peramah dan bermurah hati...^_^

nak tau ape yg saye dapat...???? mari tengoookkkkk...


- yg kaler putih tu sample moisturizer cream, dlm cream tu ade serbuk pearl.
- yg kaler coklat tu sample cream foundation
- yg kelar itam tu staff mac bg eye shadow kaler itam dlm bentuk serbuk. ni yg saye paling suke...takyah bli, selamat duit...;)
- yg panjang2 tu utk test lip gloss. saye saje mintak utk touch up ape yg perlu ble bersolek...
bukan tu saje yg saye dapat...ade lagiiiiiiiii....


bag cerut Limited Edition Tartan Tale. mule2 staff mac bg 1 je, saye trus mintak lbh...dan staff mac tu pon trus cekau bag cerut tu sberape byk yg dapat dan trus sumbat dalam paper bag...
saye pon pulang ke rumah dengan wajah yg sgt ceria dan gembira....(" ,)

Sunday, November 28, 2010

Main Mekap - mekap :: Bronze/Brown Eye n Nude Lip ::

Ari ni rase mcm nk try2 mekap gune kaler bronze n brown for eye walaupon kluar umah pakai baju biru. pastu lipstik plak ala2 nude gitu. mmg skrg ni wane2 nude tgh hangat di pasaran...sblom ni belajo2 kt youtube je, tu yg try practice tu...klu ok, bravoooo...!!!! tp klu tak ok, buuuuuuuuuuu...!!!! ngeh ngeh ngeh ngeh....baru amatur la katekan, ntah ble la nk jdi pro plak...



dah siap mekap, nilah jadinye...tp tak suke kt bijik mate saye yg tgh merah tu...


close up kt mate skit, tu dieeeee....byk lg yg perlu diperbaiki ni...
.
.
.

nak tau mekap ape yg saye gune utk entry kali ni...? jom kite terjah...!!!



1. sblom gune sebarang mekap, lepas je gune moisturizer trus saye tenyeh Mac Prep+Prime Skin Base Visage ni kt seluruh muke. jgn byk sgt, nnti muke berminyak sgt.kegunaan Prep+Prime Skin ni, salah satu nye adelah sebagai base. kate Mac SA, ble kite sapu foundation dan compact powder, ianya akan meresap dan sebati kt kulit kite. ade sesetengah org tertanye2, "knape ble pakai bedak, muke kite nmpak mcm berdebu?" jwpnnye adelah krn tak pakai sebarang base.awal2 lg trus2 tonyoh bedak kt muke, mmg la nmpak berdebu je...

Mac Prep+Prime Skin Base Visage
.
.
.
2.pastu saye gune plak Body Shop Flawless Skin Protection Foundation - shade 01.

Body Shop Flawless Skin Protection Foundation - shade 01
.
.
.
3.kemudian saye gune Body Shop Flawless Skin Protection Concealer - shade 01. sapu pd bekas jerawat, jeragat dan pd dark circle kt mate.nk letak kt tepi idung pon bleh....care mengunekannye, sapu sedikit pd kawasan yg dikehendaki, jgn disapu tapi tab tab kan dgn menggunekan brush atau jari.
Body Shop Flawless Skin Protection Concealer - shade 01
.
.
.

4.dah siap pakai concealer, baru bleh pakai Mac Studio Fix Powder Plus Foundation-NC35. tujuannye utk nmpk lebih smooth dan tak berkilat pd muke.


Mac Studio Fix Powder Plus Foundation - NC35
.
.
.

5. sblom gune eye shadow, saye gune Mac Cream Color Base -Hush. bertujuan untuk memberi effect yg lebih cantik dan eye shadow akan betahan lebih lame...gunekan dalam kuantiti yg sikit je dan sapu pd kelopak mate.saye pilih wane Hush sbb lbh kurang mcm wane kulit, senang nk match dgn sume tone eye shadow

Mac Cream Color Base - Hush


Hush
.

.
.
6. sekarang baru bleh start gune eye shadow. saye gune Mac Eye Shadow - Honey Lush, sapu pd seluruh kelopak mate.

Mac Eye Shadow - Honey Lush

Honey Lush
.
.
.

7. kemudian sapukan Mac Eye Shadow - Brun pd sudut tepi kelopak mate.

Mac Eye Shadow - Brun

Brun
.
.
.

8. last sekali saye gune Mac Eye Shadow - Rice Paper sebagai high light. sapu pd tulang kening, atas tulang pipi dan sudut mate supaye mate nmpk lebih besar.

Mac Eye Shadow - Rice Paper

Rice Paper
.
.
.
9. mate saye jenis mate kecik dan sepet, so Mac SA tu cadangkn saye gune Mac Eye Kolh - Fascinating. lukis garisan pd garis bawah mate.

Mac Eye Kohl - Fascinating
.
.
.
10. kemudian saye gune Body Shop Liquid Eye Liner - Black dan mascara. saye gune mascara dr Mac je.
Body Shop Liquid Eye Liner - Black
.
.
.
11. ble dah settle bab mate, saye bentukkan dan ratekan wane kening dgn menggunekan Mac Eye Brows - Spiked

Mac Eye Brows - Spiked

Spiked
.
.
.
12. saye meratekan kening dgn Mac 266 Small Angle Brush. rase senang gile gune brush ni. selain utk kening, brush ni jugak sesuai utk eye shadow.

Mac 266 Small Angle Brush
.
.
.
13. utk blusher, saye gune Body Shop Bakedblush - Coral

Body Shop Bakedblush - Coral
.
.
.

14. sblom mengunekan lipstik, saye gune lipbalm dlu supaye bibir tak kering ble gune lipstik. kemudian lukis garisan bibir dgn mengunekan Mac Cremestick Pearl Liner - Gingerroot
Mac Cremestick Pearl Liner - Gingerroot

Gingerroot
.
.
.
15. kemudian saye gunekan Estee Lauder Pure Color Crystal Lipstick - Crystal Baby. dan saye camporkn sikit dgn Body Shop concealer td.


Estee Lauder Pure Color Crystal Lipstick - Crystal Baby
.
.
.
16. saye gunekan Mac Plushglass - Ample Pink sebagai lip gloss. sapu kt tgh2 bibir je.lip gloss ni saye suke sbb ble dah sapu, bibir rase sejuk je.

Mac Plushglass - Ample Pink


Ample Pink
.
.
.
17. dah abis bermekap, saye bersihkan sise2 eye shadow yg jatuh ke muke dgn powder brush dan spray muke dgn Mac Fix+, bertujuan mekap bertahan lebih lame.

Mac Fix+
.
.
.
dah pon siap bersolek...simple je kan...^_^


Saturday, November 27, 2010

Malacca River Cruise

Tercapai jugak hasrat nak naik River Cruise ni dengan tiket berbayar sebab hubby segan nak mintak free walaupon dah dioffer naik free oleh pakcik driver bot yang baek ati...nilah antare pic yg sempat diambik walaupon gune hanpon je. mcm biaselah...camera ade, tp simpan kt umah buat pekasam...:p



ni die bot yg hubby saye pasang lampu lip lap lip lap dengan tenage solar tu. pasni nak pasang enjin solar plak...




Qistina n Zuhair




nak la enter prem jugak







kaunter kutip tiket



gini le ghupenye tiket River Cruise




ngeeeeee....:)




perjalanan pon bermule



Qistina ni anak sedare hubby, tp dah mcm anak sendiri. muke Zuhair pon ade iras2 Qistina ni...:)





Kg. Morten yg digelar sebagai muzium hidup


penduduk di kg. Morten ni beruntung krn kos bil elektrik dan kos memperbaiki umah akan ditanggung halal sepenuhnye oleh kerajaan negeri Melaka




Jambatan Kg. Morten







Majestic Hotel - hotel termahal dengan rate usd200 semalam utk single bed room...pergh!!!



kat sni jugak diorg ade bela biawak, ari2 bg mkn ayam berkilo2 dan biawak tersebut tinggal di atas pokok. takutnyeeee...




kat tepi2 sungai ni ade banyak bangunan2 lame dan yg telah diperbaharui.utk mencantikkan lg pemandangan kt sni, student2 uitm telah dijempot utk mlukis painting2 kt bangunan tersebut, dan setiap painting2 tersebut mpunyai cerite2 mengenai sejarah negeri melake...sebagai x-student art n design uitm, saye pon turut berbangge dgn karya2 yg dihasilkan oleh mrk...






Melaka Maju 2010, majulah melaka utk rakyat...^_^

















klu diperhatikan btol2, gereja ni condong 10darjah ke kanan. klu tak naik river cruise, sumpah saye tak tau cite pasal gereja ni...




ni bukan feris wheel ye, ni namenye kincir air...:)