Wednesday, November 24, 2010

Mengenali Bentuk Badan

Setiap wanita for sure nk nampak cantek dan berpenampilan menarik bile setiap kali nk kluar umah tak kire lah ke tempat keje, ke shopping mall, ke kenduri-kendare atau sebagainye...

Perkare pertame yg mereka pikirkan of coz la PAKAIAN. Selepas selesai berpakaian, bru masuk bab mekap, handbag, kasut dan aksesori tambahan...Bile bercite bab pakaian, penah tak korang terpikir tentang care berpakaian dan penampilan korang, samade ianye mengikut garis panduan yg betol dan tepat di dalam berpakaian....? mungkin ade yg jawab YES, mungkin ade yg jawab SOMETIMES, dan mungkin ade segelintir yg akan jawab NO...

Tak semestinye kite perlu shopping pakaian yg hagenye ribu-riban semate-mate nk nampak cantek dan bergaye. Dan jangan tak pecaye, ade orang yg kelihatan sangat CHEAPER walaupon pakaian yg dibeli hagenye beribu-ribu lemon hanye kerane die terlupe memikirkan tentang beberape elemen dan garis panduan ketike berpakaian...Salah satu elemen pertame yang sangat penting dan perlu kite pikirkan apabile kite memilih sesuatu pakaian adelah dengan mengenali bentuk badan kite sendiri atau dalam bahase fashion mase saye study dlu adelah "silhoutte"...

Kat sini saye nk kongsi serbe sedikit ape yang saye tau bagaimane kite nk kenal dgn bentuk badan kite sendiri sblom kite memilih pakaian yg btol2 sesuai dgn bentuk badan kite...Klu korang tak bape paham dengan ayat-ayat chenta yg saye tulis ni, sorila ye...kadang2 saye sendiri fenin dengan ape yg saye tulis, kih kih kih...Dan kalau ade yang terkurang, penambahan korang amat dialu2kan...;)

Tengok gambarajah kt bawah ni, ade 5 jenis bentuk badan wanita yg biase kite lihat di merate-rate tempat...Macam mane korang nk tau yang mane 1 bentuk badan korang...? Jom kite try, saye pon nk try jugak sbb berat badan saye dah makin membuak-buak, cutting dah byk lari...uwaaaaaa!!!!




CARA PERTAMA :-

1. Sblom memulekan sesi berkenalan dgn bentuk badan sendiri, ade beberape peralatan yang kite perlukan utk menjayekan sesi perkenalan tersebut. Ape yang kite perlukan adelah kamera, klu dapat yg digital lg bagus, biar jelas segale lemak2 yg dah lame bermastautin kt badan kite tu. Dinding putih atau yg kaler cerah pon takpe. Jgn plak korang susah payah gi cat dinding umah korang dengan cat kaler putih. Pastu pakai baju kaler gelap macam hitam atau kelabu from top to toe, klu dapat baju yg ketat2 lg bagus...Dan jangan lupe printer (klu ade)...Klu takde printer, korang gilah mane2 kedai yg ade service printing...

2. Berdiri di hadapan dinding yg cerah, dengan natural posture dan rapatkan kaki, letakkan tangan di atas pinggang seperti sedang bercekak pinggang. Jgn tekan tangan terlalu kuat sangat di pinggang, nnti nampak ramping sangat plak...Klu tak paham, tgk balik kt gambarajah atas tu...Dengan bantuan seseorang yg bleh dipercayai, mintak tolong ambikkan gambar korang dan print gambar tersebut...Klu malu nak mintak tolong orang, gune tripod jelah...

3. Ble dah print gambar, gunting gambar tersebut mengikut bentuk badan korang mcm anak patung kertas yg kite main mase kecik2 dlu dan terbalikkan gamba tersebut. Kat belakang gambar tu nnti kite bleh comparekan bentuk badan kite dengan kelime2 bentuk badan yg ade kt gambarajah di atas...Yg mane 1 bentuk badan korang, korang checklah sendiri. Yang penting kne redha dan menerime keputusan yg ade...:)


CARA KEDUA:-

1. Dengan menggunakan tali pengukur, pen/pensil, kertas dan cermin panjang...

2. Kemudian ambik ukuran dade, bawah dade, pinggang, pinggul dan tengah peha depan cermin panjang...kemudian comparekan ukuran badan korang dgn statement kt bwh ni...

- Bentuk Pear
Ukuran pinggul dan tengah peha adelah ukuran yg paling besar sekali disusuli dengan ukuran dade dan pinggang.

-Bentuk Apple
Ukuran dade lebih besar daripade ukuran pinggul, dan ukuran bawah dade tak banyak beza dengan ukuran pinggang.

- Bentuk Hourglass
Ukuran Dade dan pinggul adelah ukuran terbesar, dan ukuran pinggang adelah yg paling kecik. Ukuran macam ni yg sume wanita idam2 kan...;p

- Bentuk Slim Athletic
Ukuran Dade, bawah dade, pinggang, pinggul dan tengah peha tak banyak beza...Lebih kurang same je...

- Bentuk Petite
Bagi wanita yg tergolong di dalam group Petite ni, korang jugak bleh termasuk di dalam group Pear, Apple, Hourglass atau Slim Athletic. Cume saiz ketinggian je yg membezekan korang dengan bentuk badan yg lain.

So, bile kite dah kenal dengan bentuk badan atau Silhoutte kite yang sebenar, baru bleh pilih stail atau pakaian yang bersesuaian dengan silhoutte kite...Selamat Mencube...^_^ Y

No comments:

Post a Comment