Sunday, November 28, 2010

Main Mekap - mekap :: Bronze/Brown Eye n Nude Lip ::

Ari ni rase mcm nk try2 mekap gune kaler bronze n brown for eye walaupon kluar umah pakai baju biru. pastu lipstik plak ala2 nude gitu. mmg skrg ni wane2 nude tgh hangat di pasaran...sblom ni belajo2 kt youtube je, tu yg try practice tu...klu ok, bravoooo...!!!! tp klu tak ok, buuuuuuuuuuu...!!!! ngeh ngeh ngeh ngeh....baru amatur la katekan, ntah ble la nk jdi pro plak...



dah siap mekap, nilah jadinye...tp tak suke kt bijik mate saye yg tgh merah tu...


close up kt mate skit, tu dieeeee....byk lg yg perlu diperbaiki ni...
.
.
.

nak tau mekap ape yg saye gune utk entry kali ni...? jom kite terjah...!!!



1. sblom gune sebarang mekap, lepas je gune moisturizer trus saye tenyeh Mac Prep+Prime Skin Base Visage ni kt seluruh muke. jgn byk sgt, nnti muke berminyak sgt.kegunaan Prep+Prime Skin ni, salah satu nye adelah sebagai base. kate Mac SA, ble kite sapu foundation dan compact powder, ianya akan meresap dan sebati kt kulit kite. ade sesetengah org tertanye2, "knape ble pakai bedak, muke kite nmpak mcm berdebu?" jwpnnye adelah krn tak pakai sebarang base.awal2 lg trus2 tonyoh bedak kt muke, mmg la nmpak berdebu je...

Mac Prep+Prime Skin Base Visage
.
.
.
2.pastu saye gune plak Body Shop Flawless Skin Protection Foundation - shade 01.

Body Shop Flawless Skin Protection Foundation - shade 01
.
.
.
3.kemudian saye gune Body Shop Flawless Skin Protection Concealer - shade 01. sapu pd bekas jerawat, jeragat dan pd dark circle kt mate.nk letak kt tepi idung pon bleh....care mengunekannye, sapu sedikit pd kawasan yg dikehendaki, jgn disapu tapi tab tab kan dgn menggunekan brush atau jari.
Body Shop Flawless Skin Protection Concealer - shade 01
.
.
.

4.dah siap pakai concealer, baru bleh pakai Mac Studio Fix Powder Plus Foundation-NC35. tujuannye utk nmpk lebih smooth dan tak berkilat pd muke.


Mac Studio Fix Powder Plus Foundation - NC35
.
.
.

5. sblom gune eye shadow, saye gune Mac Cream Color Base -Hush. bertujuan untuk memberi effect yg lebih cantik dan eye shadow akan betahan lebih lame...gunekan dalam kuantiti yg sikit je dan sapu pd kelopak mate.saye pilih wane Hush sbb lbh kurang mcm wane kulit, senang nk match dgn sume tone eye shadow

Mac Cream Color Base - Hush


Hush
.

.
.
6. sekarang baru bleh start gune eye shadow. saye gune Mac Eye Shadow - Honey Lush, sapu pd seluruh kelopak mate.

Mac Eye Shadow - Honey Lush

Honey Lush
.
.
.

7. kemudian sapukan Mac Eye Shadow - Brun pd sudut tepi kelopak mate.

Mac Eye Shadow - Brun

Brun
.
.
.

8. last sekali saye gune Mac Eye Shadow - Rice Paper sebagai high light. sapu pd tulang kening, atas tulang pipi dan sudut mate supaye mate nmpk lebih besar.

Mac Eye Shadow - Rice Paper

Rice Paper
.
.
.
9. mate saye jenis mate kecik dan sepet, so Mac SA tu cadangkn saye gune Mac Eye Kolh - Fascinating. lukis garisan pd garis bawah mate.

Mac Eye Kohl - Fascinating
.
.
.
10. kemudian saye gune Body Shop Liquid Eye Liner - Black dan mascara. saye gune mascara dr Mac je.
Body Shop Liquid Eye Liner - Black
.
.
.
11. ble dah settle bab mate, saye bentukkan dan ratekan wane kening dgn menggunekan Mac Eye Brows - Spiked

Mac Eye Brows - Spiked

Spiked
.
.
.
12. saye meratekan kening dgn Mac 266 Small Angle Brush. rase senang gile gune brush ni. selain utk kening, brush ni jugak sesuai utk eye shadow.

Mac 266 Small Angle Brush
.
.
.
13. utk blusher, saye gune Body Shop Bakedblush - Coral

Body Shop Bakedblush - Coral
.
.
.

14. sblom mengunekan lipstik, saye gune lipbalm dlu supaye bibir tak kering ble gune lipstik. kemudian lukis garisan bibir dgn mengunekan Mac Cremestick Pearl Liner - Gingerroot
Mac Cremestick Pearl Liner - Gingerroot

Gingerroot
.
.
.
15. kemudian saye gunekan Estee Lauder Pure Color Crystal Lipstick - Crystal Baby. dan saye camporkn sikit dgn Body Shop concealer td.


Estee Lauder Pure Color Crystal Lipstick - Crystal Baby
.
.
.
16. saye gunekan Mac Plushglass - Ample Pink sebagai lip gloss. sapu kt tgh2 bibir je.lip gloss ni saye suke sbb ble dah sapu, bibir rase sejuk je.

Mac Plushglass - Ample Pink


Ample Pink
.
.
.
17. dah abis bermekap, saye bersihkan sise2 eye shadow yg jatuh ke muke dgn powder brush dan spray muke dgn Mac Fix+, bertujuan mekap bertahan lebih lame.

Mac Fix+
.
.
.
dah pon siap bersolek...simple je kan...^_^


No comments:

Post a Comment