Tuesday, June 28, 2011

Make Up Case

Baru2 ni saye ade la beli 1-2 jenis make up Mac sebab nak gantikan mane2 yang dah habis. Bile dah beli make up baru, barulah datang rajin nak kemas, bersihkan dan susun semule make up2 yang ade kat dalam make up case kesayangan saye ni. Make up case ni saye dapat mase husband saye belikan set make up Estee Lauder beberape taun dulu, sebab tu saye sayang sangat dengan make up case ni :) Set Estee Lauder tu pon saye masih gune lagi sampai sekarang.
.
.
.
Bile dah abis bersihkan mane2 yang patut dan susun semule ke dalam make up case, baru saye perasan yang make up case saye ni dah tak muat nak menempatkan kesemua barang2 make up saye. Penah sekali bedak saye jatuh dan pecah berderai sebab menggelongsor mase saye bukak make up case ni....:(
Inilah die make up case kesayangan saye...
.
.
.
Segale make up yang saye ade, sumenye saye sumbat kat dalam ni...Dah naik senak saye tengok. Tu pon ade lg separuh saye simpan kat dalam handbag sampaikan husband saye selalu tanye, "kenape handbag awak berat...ade batu ke...???" hahahaha...:p
.
.
.
Disebabkan make up case saye ni dah takleh menampong keberatan barang2 make up saye, ari tu kat bahagian atas make up case ni dah penah tercabut dan tertanggal terus. Dengan muke seposen, saye mintak tolong husband saye gamkan balik bahagian yang dah tercabut dan tertanggal tu sampai boleh nampak kesan gam kat tepi2 make up case tu. TQVM to my darling sbb tolong gamkan...I LEBIU LAH...
.
.
.
Kat bahagian handle nye pon dah menampakkan tande2 nak tercabut dah tu. Maybe nak kene mintak tolong husband saye gamkan pulak kat bahagian handle tu...
.
.
.
Walaupon saye sayaaaang sangat kat make up case Estee Lauder tu, saye rase dah sampai masenye untuk saye carik make up case yang baru. Maybe yang besar sikit dari yang sedie ade dan yang paling penting sekali ade tingkat2 kat dalam make up case tu...Supaye senang untuk saye asing2kan segale make up yang ade...Sekarang ni, saye kene survey dulu make up case yang sesuai untuk saye...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Mule2 ingat nak beli yang macam ni, tapiiiiii....macam overlah pullak. saye ni bukannye pro make up artist pon. Setakat nak make up muke sendiri jek...
.
.
.

Kalau make up case macam mak saye punye ni lagilah over tak hengat dunie...Setakat Lipstick 2-3 batang,berangan nak pakai make up case cam nih...hahahaha...
.
.
.
Haaaaaaaaaa.......yang ni macam sesuai je untuk saye. Tak besau sangat dan tak kecik sangat. Yang penting ade tetingkat kat dalam case tu. Kaler PINK lak tu, sukernyeeeeee ^_^
.
.
.
Tapiiiii...kat mane nak carik make up case camni...??? Kalau ade sesape terjumpe make up case camni, tolong info kat saye ye...Pertolongan anda amatlah saye hargai...TQ

Sunday, June 26, 2011

Selamat Hari Bapa

Walaupon Hari Bapa yang jatuhnye pade 19hb Jun dah pon berlalu, rasenye belom terlambat untuk saye ucapkan "Selamat Hari Bapa" kepade suami tercinta dan ayah tersayang. Kali ni mood terlebih rajin nak memasak tibe2 datang bagi meraikan Hari Bapa...Siap ajak family datang makan malam kat rumah...Papepon, tqvm kat suami yang same2 tolong saye memasak kat dapur...(" ,)
.
.
.
Kali ni rase cam nak masak masakan Cina. Jadi inilah hasilnye...:)
.
.
.
Wantan berinti ayam dan tauhu sebagai pembuka selera. Buat sendiri tuuu...kulit wantan je beli yang dah siap...
.
.
.
Ikan siakap dan bawal masak 3 rase...
.
.
.
Ayam masak sos oren...
.
.
.
Udang beli kat Sabah ari tu. Udang masak telur masin...
.
.
.
Sayur sawi masak sos tiram...
.
.
.
Bile sumenye dah terhidang atas meja, ape tunggu lagi...Jom makan...^_^
"SELAMAT HARI BAPA KEPADA BAPA-BAPA DI SELURUH DUNIA"

Sunday, June 19, 2011

Contact Lens

Mase jalan2 kat 1Borneo Shopping Mall, singgah kat 1 kedai cermin mate...Husband saye nak tanye pasal contact lens yang biase. Dia nak pakai sebab susah bile nak ambik gamba dengan camera kalau gune cermin mate. Saye pon ambik kesempatan, tanyelah pulak contact lens yang berwarna. Memang dari dulu teringin nak cube walaupon saye tak rabun, tapi takut. Sales assistant tu bagi tau, hage utk contact lens yang takde power dari RM40-RM50 sepasang utk 3 bulan...memang murah giler. Penah jugak tanye2 hage contact lens kat area KL ni. Sumenye jual dengan hage RM70-RM90 sepasang utk 3 bulan. Kat internet pon ade jugak jual contact lens yang murah2, tapi...bagi orang2 yang baru 1st time nak pakai contact lens macam saye disarankan beli kat kedai cermin mate dulu supaye sales assistant tu boleh ajar cara2 yang betol camne nak pakai dan jage contact lens. Kalau dah expert, baru boleh try beli kat internet. Bile dah dengar kat kedai tu jual contact lens dengan hage yang murah, terus saye menggedik gi pilih kaler contact lens. Untuk permulaan ni saye pilih kaler coklat je dulu, takut nampak cam pelik la pulak kalau pilih kaler grey or blue. Nak lagi berani, pakai kaler purple or green pulak. Sebenarnye, contact lens ni pon termasuk dalam kategori cosmetik jugak, kirenye macam bulu mate palsu lah...^_^
Baru lepas pakai contact lens, terus snap gambo. Excited bebenau...hihihi
.
.
.
Snap gamba dekat sikit... Nampak tak...?
.
.
.
Tak nampak jugak...Meh dekat lagi..
.
.
.
Keesokkan harinye, pakai lagi pi kenduri kawen...ngeh ngeh ngeh...

Wednesday, June 15, 2011

Balik Sabah Lagiii...

Balik Sabah lagi sebab ade kenduri kawen sedare sebelah mak saye. Dah lame jugak tak balik, last balik Sabah mase tahun 2009. Tu pon sebab sedare sebelah ayah kawen dengan orang Sabah...
.
.
.
Tengah tunggu nak masuk kapal. Zuhair plak pi bantai tido mase on the way ke airport, jawabnye papa die lah yang patah pinggang nak kene dukung. Dah la ni 1st time travel jauh2 tak bawak stroller...
.
.
.
Kemain nyenyak Zuhair tido, siap alas kepale dengan lengan. Disebabkan Zuhair tido, langsung tak dapat bergambar dan bershopping kat airport :(
.
.
.
Sementare menunggu makanan sampai, testing dulu camera baru yang ade sparkle function...bling bling gitu...^_^
.
.
.
Naseb baek ade menatang Ipad ni, dapatlah kawal sikit si Zuhair ni...
.
.
.
Selamat sampai di Promenade Hotel Kota Kinabalu, Alhamdulillah...mase untuk meluruskan tulang belakang yang dah lenguh...
.
.
.
Keesokkan harinye, makan tengahari kat hotel jek. Malas nak jalan jauh2 carik makan...Zuhair pon dah lapo bebenau...
.
.
.
Tak mampu nak berposing sakan sebab perut tengah bergendang...hihihi
.
.
.
Lepas makan, bawak Zuhair tengok2 pemandangan laut kat Jesselton Point. Cantek dan bersih tempat ni, kedai makan pon banyak...
.
.
.
Mase ni, senyum..senyum jugak. Tapi tangan tak lepas menggenggam tangan Zuhair sekuat2nye sebab takut tibe2 Zuhair lari dan terjun ke laut...
.
.
.
Antare sejarah2 yang terdapat di Sabah...
.
.
.
Muke Zuhair cam tak puas ati je bile mommy pegang tangan Zuhair kuat2. Kesian dia...
.
.
.
Dah nak ujan pulak, jom balik...
.
.
.
Posing jap kat pintu gerbang...:)
.
.
.
Lepas tu bawak Zuhair gi jalan2 kat 1Borneo Shopping Mall plak sebab ari dah ujan dan tak tau nak kemane lagi...
.
.
.
Ni mase malam berinai. Terpegun orang2 Sabah tengok sanggol lintang Melake, original pulak tu...:)
.
.
.
Macam expert je driver saye ni bawak kete sewa kan... Sekali kantoi, pakai GPS daaaa....Kalau takde GPS, sumpah sesat-barat sampai ke Gunung Kinabalu...
.
.
.
On the way to kenduri kawen. Zuhair tetap sibuk dengan toy barunye tu...
.
.
.
Alat muzik tradisional yang wajib dimainkan bile adenye kenduri kawen di Sabah...Diharapkan tak pupus dek zaman memandangkan zaman sekarang orang ramai lebih suke gune perkhidmatan karaoke bile ade kenduri kawen...
.
.
.
Ahli mesyuarat pintu sedang membentangkan minit mesyuarat...Macam nilah gayenye kalau dah jumpe sedare-mare...
.
.
.
Irdina yang "Kak Nam"
.
.
.
My grandmom...luv u Makmok...
.
.
.
Si Haziq yang sibuk dengan shuffle nye...
.
.
.
Makngah dan anak2 buahnye...
.
.
.
Atok, nenek dan cucu2 nye...
.
.
.
Cameraman saye yang dah letih...
.
.
.
Balik dari kenduri kawen, terus bergegas ke Jamilah Jewellery yang terletak di Jalan Sinsuran. Tak sah balik Sabah kalau tak ke sane, borong segale brooch dan aksesori. Kalau masuk kedai Jamilah Jewellery, boleh rambang mate dibuatnye. Macam2 jenis brooch dan aksesori ade jual. Sebab tu gambar mase shopping kat Jamilah Jewellery tak sempat ambik...hihihi...Kali ni saye beli seketul je Swarovski brooch. Hagenye bleh tahan mahal sebab gune batu Swarovski, tapiiiii....naseb baik ade diskaun 50% utk sume barang2 kat Jamilah Jewellery, kalau beli 6 barang ade extra diskaun pulak lagi...
.
.
.
Harap2 ade lagi sedare mare yang kawen kat Sabah sebab boleh balik sane lagi. Maybe bleh bawak Zuhair berjalan kat pulau2 di Sabah pulak (" ,)