Tuesday, December 21, 2010

Bercucuk Tanam Sambil Menjimatkan Air, Tenage Dan Mase

Ade tak sape-sape kat sini yang suke bercucuk tanam tapi takde mase nak siram pokok hari-hari sebab tugasan keje yang belambak-lambak...? Sape suke rumah die penuh dengan pokok bunge yang cantik-cantik, sejuk mate memandang tapi malas pulak nak siram pokok tu hari-hari...Kadang-kadang kite susah hati nak travel lame-lame sebab takut pokok bunge kat umah kite tak bersiram, takan asek nak mintak tolong jiran je tolong siramkan, btol tak...? Lame-lame jiran pon naik menyampah....Kalau ade sesape yang menghadapi masalah tersebut, kat sini saye nak share sesuatu yang saye bru beli untuk pokok bunge saye...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Nilah bende yang saye beli tu, namenye Automatic Plant Waterer...
.
.
.
.
.

Kat belakang kotak ade cara-cara nak gune bende ni, senang giler okaaaayyyy...
.
.
.
.
.

Kat dalam 1 kotak ade 2 set, so bleh gune untuk 2 pasu. Nak tau hagenye...??? RM9.90 sahaje, memang berbaloi....
.
.
.
.
.


Macam nilah cara gunekannye, kalau nk lagi senang gune je botol minyak masak yg beso tu. Setaun takyah top up air kat dalam botol tu, malas gilerrr kan...hihihi
.
.
.
.
.

Ape yang bagusnye menatang ni, selain menjimatkan mase kite...ia jugak menjimatkan bil air kite sebab kalau kite siram pokok main jirus je, dah bape banyak air yang kite bazirkan sbb meleleh je ikut lubang bawah pasu tu. Sedangkan air yang pokok kite sedut tak bape je pon. Kalau gune bende ni, setitik air pon kite takan nampak mengalir kat lubang bawah pasu sebab kesemua air yang ade dalam botol tu akan disedut oleh pokok kite secare pelahan-lahan...Maknenye, kalau kite nak tanam pokok dalam rumah pon boleh sebab air takan mengalir keluar dari bawah pasu....Lagi 1 menatang ni jugak boleh mengelakkan pembiakkan nyamuk sbb ade sesetengah org suke letak alas kat bawah pasu, btol tak...??? Bile siram pokok air dok bertakung kat tempat alas tu....tulah sebabnye nyamuk banyak membiak, dan peratus demam denggi pon meningkat.....
.
.
.
.
.
Jom kite same-same mengindahkan rumah kite dengan pokok bunge yang segar bersame Automatic Plant Waterer. Selain nampak cantik, pokok-pokok kite tu jugak boleh membekalkan lebih banyak oksigen kat kawasan rumah kite...Memandangkan udare kat bumi ni makin hari makin tercemar dengan asap dan habuk, anak-anak kite pon asek tak sihat je sebab udare yang tak bape bersih, eloklah kite tanam pokok banyak-banyak untuk menyelamatkan bumi kite...
.
.
.
::SELAMAT BERCUCUK TANAM::

No comments:

Post a Comment