Saturday, December 18, 2010

Kari Ikan Merah Simple

Selepas baik dari sakit ari tu, tekak ni rase macam nak makan kari ikan...Tak kisahlah ikan jenis ape, janji kari ikan. Al-maklumlah, mase tengah sakit ari tu langsung takde selera nak jamah nasi. Makan roti atau bubur nasi je tetiap ari. Bile dah baik sakit barulah tekak ni mule berkate-kate pasal kari ikan. Ble bukak peti ais, kebetulan plak ade lagi sekor ikan merah yang sedang-sedang je saiznye...Bahan-bahan pon taklah banyak mane, so masak kari ikan merah yang simple-simple jelah...

.

.

.

Ok, jom masak...!!!

.

.

.

.

.

Inilah bahan-bahan yang saye gune untuk masak kari ikan merah.

.

.

- sekor ikan merah, disiang bersih-bersih dan cuci dengan asam jawa

.

.

-bawang merah, bawang putih dan halie dihiris halus

.

.

-sedikit rempah ratus macam kulit kayu manis, bunge lawang, bunge cengkih, lade hitam, biji ketumbar dan sebagainye. actually saye dah terlupe yang rempah ratus kat umah saye dah lame abis. saye pon trus bukak rempah sup bunjut yang ade dan rembat sikit rempah2 kat dalam sup bunjut tu

.

.

-1 tangkai daun kari

.

.

-santan kelape. Selalunye saye gune santan kelape yg fresh punye. Disebabkan ni emergency case, so saye gune je santan dalam tiub yang memang saye selalu standby dalam peti ais. Manelah tau tengah-tengah malam nak masak gune santan, kedai plak sumenye dah tutup, bleh la gune je santan standby ni. Lagipon, santan dalam tiub ni bagus jugak sbb takde kolestrol. Kari, kari jugak...kesihatan pon kene diutamekan jugak

.

.

- sedikit asam jawa digaul dengan sedikit air supaye kuah kari kite tak terase hanyir ikan. Tapi jangan banyak sangat asam jawa tu, nnti kari terase masam sangat. 2-3 cubit je pon dah cukup. Klau nak selamat, gune asam keping pon bleh...letak sekeping 2 je

.

.

-serbuk kari ikan digaul dengan sikit air untuk dijadikan paste

.

.

-cili mesin ataupon cili boh

.

.

-sebijik tomato dipotong 8

.

.

-air
.

.

.

.

.

Panaskan minyak masak dan tumis bawang merah, bawang putih, halie, rempah ratus dan daun kari...
.

.

.

.

.

Bile dah naik bau, tumis cili mesin atau cili boh. Jangan banyak sangat, 1-2 sudu besar pon dah cukup untuk 2-3 orang punye makan. Kemudian gaul rate.

.

.

.

.

.

Masukkan paste serbuk kari. Tumis sampai betol-betol masak dan sentiase gaul supaye tak melekat dan hangus pade periuk

.

.

.

.

.

Bile bahan-bahan tumis dah betol-betol masak, masukkan air. Jangan terlalu banyak dan jangan terlalu sedikit.

.

.

.

.

.

Masukkan air asam jawa plak. Kacau dan biarkan sampai mendidih

.

.

.

.

.

Bile dah mendidih, masukkan santan dan kacau rate lagi sampai santan betol2 masak. Jangan berhenti menggaul sehingge santan masak sebab untuk elakkan santan pecah dan bergentil. Bile santan dah pecah dan bergentil, nanti kuah kari kite nampak tak cantik

.

.

.

.

.

Masukkan ikan satu persatu bile santan dah cukop masak

.

.

.

.

.

Bile ikan dah cukop masak, masukkan tomato dan terus tutup api dapur supaye tomato tak terlalu masak dan lembek. Ade sesetengah orang suke masukkan bendi, terung, cili ijau dan macam-macam lagi

.

.

.

.

.

Masukkan garam secukop rase dan kacau rate.
.

.

.

.

.

Bolehlah dihidang...Jom makan...!!!

.

.

.

.

.

Bagi sesape yang nak carik resepi kari ikan yang lebih lengkap dan lebih menangkap, bleh gak carik kat sini . Ade beribu-ribu lemon resepi kari ikan yang bleh dicube.

.

.

Klau nak carik tips supaye santan tak pecah dan bergentil bile memasak gulai tanpe perlu sentiase kacau kuah, kat sini ade carenye...

.

.

::SELAMAT MENCUBE::










1 comment:

  1. nani...bestlah nampak kari ikan tu...:P
    kalau ann, suka buat guna ikan tenggiri...bahagia kepala tu lah buat ann makan tak hengat...hahaha...syok...
    :)

    ReplyDelete