Wednesday, January 5, 2011

Zuhair 1st Day School

Rase macam baru je semalam 28 Mac 2006, masuk ke operation room untuk melahirkan Zuhair...Menghabiskan hari-hari berpantang kat umah mak saye, membesarkan Zuhair dari hari ke hari, tengok Zuhair belajar bergolek, merangkak, berdiri, berjalan, berlari, bercakap dan menghadapi segale kerenah Zuhair...Mase baby, badan Zuhair kadang-kadang surut bile kesihatannye tak berape baik. Bile dah sihat semule, badannye naik tembam segar-bugar...Macam-macam pengalaman suke dan duke ketike membesarkan Zuhair...Saye sangat bersyukur dengan "hadiah" paling berharge pemberian dari Allah S.W.T...
Pejam celik, pejam celik umur Zuhair dah nak masuk 5thn...Sedar tak sedar, sekejap je Zuhair dah masuk ke alam baru iaitu alam persekolahan...Walaupon baru masuk sekolah tadika, tapi bagi saye dan suami ianye salah satu pengalaman yang paling bermakne buat kami bertige. Saye dan suami excited tak hingat mase nak survey sekolah terbaik untuk Zuhair. At last kami memilih Genius Aulad sebagai sekolah terbaik untuk Zuhair bagi mase hadapan Zuhair di dunie dan akhirat. Sebelom sesi persekolahan bermule, kami menghadiri Parents Induction Day, dan yang paling teruje sekali mase nak test baju uniform untuk Zuhair. Kucar-kacir dibuatnye dek kerane Zuhair taknak try baju uniform tu...Teacher Zuhair bagi tau, hari pertame Zuhair akan ke sekolah adelah pade 5 Jan 2011. Maka segale persiapan pon dibuat bagi persediaan Zuhair untuk ke sekolah...:)
Baju uniform tu baru dapat semalam, bersusah-payah saye mengalter kaki seluar Zuhair tu sebab labuh sangat. Bag sekolah dan botol air pon baru bli semalam jugak...
.
.
.
.
.
Pade mulenye, melalak-lalak sebab taknak pakai baju uniform tu. Bile papa die dah umpan dengan laptop dan Youtube, terus lupe masalah die...
.
.
.
.
.
Zuhair dah ready nak gi school, siap berjoget-joget lagi sblom masuk kete...
.
.
.
.
.
Mommy Zuhair tengah berdebar-debar sambil kecut perut ketike nak hantar Zuhair ke school...
.
.
.
.
.
Sempat lagi tersengeh walaupon tengah dalam kerisauan yang teramat sangat...
.
.
.
.
.
Posing dulu kat depan school sebelom melangkah ke alam baru...
.
.
.
.
.
Senyum terpakse...:p
.
.
.
.
.
Sekitar dalam school Zuhair. Mase ni takde sorang pon parents yang pegang camera atau handphone untuk ambik gamba anak masing-masing, takut kene sound dengan cikgu-cikgu agaknye...Bile diorang tengok kitorang dok sibuk keletak-keletuk ambik gamba Zuhair, terus masing-masing keluarkan camera dan handphone dan ambik gamba anak masing-masing.Macam kitorang ni, Zuhair baru 1st time nak gi school, tu pasal excited semacam...hihihi...
.
.
.
.
.
Name kelas Zuhair 5 Ibnu Khaldun...
.
.
.
.
.
Ari tu dah pesan kat teacher Zuhair, name Zuhair starting from Muhammad, not Ahmad...tapi teacher die tetap nak tulis "Ahmad Zuhair Razin". Die ingat Ahmad Albab ke hape...hish...
.
.
.
.
.

Masuk je kat dalam class, terus memperkenalkan diri die kat kawan-kawan. Zuhair cakap macam ni, "Hi, i'm Zuhair...and this is my mommy" sambil menunjukkan tangan ke arah mommy die. Walaupon saye tak dengar sebab dok kat luar class, tapi saye boleh bace gerak bibir Zuhair...Dah name pon ibu yang melahirkan die, setiap gerak-geri die kite dah boleh bace. Bile tengok Zuhair memperkenalkan diri pade kawan-kawan, rase terharu sangat...Rase berbunge-bunge kat dalam hati pon ade, rase bangge pon ade...macam-macam raselah mase tu...yang penting Zuhair langsung tak nanges bile menyaksikan kawan-kawan die buat aksi jejak kasih bersame parents masing-masing...Gud job Zuhair...
.
.
.
.
.

Lepas memperkenalkan diri, terus dapat geng dan main same-same...Budak pompuan tulah yang paling berjaye sekali di dalam aksi jejak kasih. melalak menanges sampai abis sesi sekolah...kesian betol...
.
.
.
.
.

Mase teacher tengah ajar menyanyi, mane Zuhair...???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Zuhair macam biase, die dengan dunie die je...gi main kat belakang sorang-sorang...itulah antare beberape perkare yang merisaukan mommy die sampai kecut perut dibuatnye...tapi takpe, ni bru 1st day...insyaallah kalau dah selalu gi school, zuhair akan ok dan dengar cakap teacher die...
.
.
.
.
.

Then baru teacher die panggil untuk join the group. Tapi yang geram tu, student lain sume berdiri mase menyanyi, die boleh selumber badak duduk atas kerusi macam otai sangat. Student yang sorang lagi tu pon ikut duduk macam Zuhair...lantaklah...
.
.
.
.
.

Rase macam tak bersalah je budak ni...hadoiiiii
.
.
.
.
.

Pastu bangun plak tunjuk aksi sikit...student lain dah usha je die...
.
.
.
.
.

Last sekali gi bace buku bile student lain dok sibuk menyanyi bagai nak rak kat situ...Kemudian parents tak dibenarkan berade di kawasan class tu lagi...Kami pon chow chin chow...
.
.
.
.
.

Bile Zuhair masuk sekolah, Zuhair dapat kawan baru...Rupenye mommy Zuhair pon dapat kawan baru jugak...kebetulan sorang daripade fb friendlist saye, anaknye pon sekelas dengan Zuhair. So kitorang pon terujelah nak berkenalan antare satu same lain. Pasni mommy Zuhair taklah boring sangat bile menunggu Zuhair balik sekolah sbb ade kawan berborak...^_^
.
.
.
.
.

Sementare menunggu Zuhair abis sekolah, saye dan suami melepak di Restoran 4 Happy Season. Restoran ni hanye bersebelahan dengan Genius Aulad dan berkonsepkan 4 musim iaitu, musim luruh, musim sejuk, musim bunge dan musim panas...Yang bestnye, restoran ni ade free wifi. Bleh berFB sambil menunggu Zuhair balik sekolah...Yahoooooo
.
.
.
.
.

Kami memilih ruang musim sejuk sebagai permulaan sebab panas giler kat luar sane. Tapi ble dah lame-lame dok kat ruang musim sejuk ni, tangan pun rase beku je sbb memang sejuk teramat...
.
.
.
.
.

Inilah muke kepenatan dan keletihan setelah menghadiri sesi persekolahan di hari pertame....
.
.
.
.
.
Bagi merakamkan detik-detik terindah buat kami bertige ketike di hari pertame hantar Zuhair ke sekolah, suami saye sanggup trade in camera lame die yang dah rosak dengan camera baru Olympus Pen E-PL1 . Camera yang rosak tu pon brand Olympus jugak, last digunekan mase kitorang ke Beijing last year, dah nak dekat setahun pon camera suami saye tu rosak. Sebelom Zuhair ke sekolah, pagi-pagi bute lagi suami saye dah ke Mont Kiara untuk tukar camera baru. Pade mulenye ingat kite lah yang nak bli camera kecik, nipis dan paling seswai untuk pompuan, sekali si suami dah merembat untuk die dulu, ciiiiisssssss...
.
.
.
Pape pon, 5 Jan 2011 merupekan hari yang penuh dengan gelak-ketawe, suke gembire, kecut-perut, darah gemuruh, berdebar-debar dan sebagainye kerane hari ni adelah hari pertama Zuhair ke sekolah. Harapan kami semoge Zuhair menjadi anak yang soleh, mendengar kate ibubape dan cikgu-cikgu, belajar dengan tekun dan menjadi manusia yang berjaye di dunie dan di akhirat, Insyaallah...
.
.
.
Untuk ujian hari pertame Zuhair ke sekolah, ZUHAIR LULUS...!!!

6 comments:

  1. alamak... mmg lulus zuhair... tapi fail sebab masih isap botol susu... huhuhu... ros.. .takutnya nak hadapi menda yg sama 1 1/2 thn lagi... anak sulung aku pampers ngan botol susu pun tak lepas lg... dah nak msk 4 thn dah...

    ReplyDelete
  2. nora - ank aku pon sampai skrg masih berpampers dan isap botol susu.ramai yg ckp,ank sulung mmg mcm tu sbb die takde kawan nak mengikut...teacher zuhair ckp,kt school teacher akan ajar student ke toilet.harap2 berkesanlah ajaran teacher die tu nnti sbb klu dgn aku mengade2 sgt...botol susu pon aku tak bekalkan ble ke school.biar die minum air kosong je.tp ble ambik die dr school,dlm kete lg dah mintak susu sbb nk lpas gian...hihihi

    ReplyDelete
  3. huhuhuhu takutnya nak tunggu masa2 dia masuk sekolah... tapi bila baca entri ni lagi... rasa cam seronok & excited pulak!! huhuh

    ReplyDelete
  4. Insyaallah ko akn rsekn debarannye nnti,ngeh ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  5. huhuhu...syoknya bila tgk anak mula sekolah ni, saya pon cadang nk hantar ke GA w.maju thn depan, walau bru 4 years...best nye kan

    ReplyDelete
  6. Hi Mush, mcm2 pengalaman yg bleh kite dpt mse 1st day hantar ank ke sekolah. Tak lme lg Mush pon akn join de club.Lg awal hantar lg bagus sbb ank2 takan takut utk ke sekolah ble dah berumur 6thn....:)

    ReplyDelete