Monday, January 31, 2011

Chocolate Macaroonssssssssss...

Sejak akhir-akhir ni tekak saye sangat-sangat teringin nak makan macaroon. Nak merase macaroon Laduree yang sangat famous di London, Paris dan sebagainye, jauuuuuuuuuuuuuuuhhhhhh sangat...Ari tu ingat nak beli kat Harrods, dah abis la pulak...Dah tak tau nak carik kat mane lagi, at last carik resepi kat internet, dan buat sendiri je, abis cite...^_^
.
.
.
.
.



Tersangatlah menggiurkan...!!!
.
.
.
.

Orang ramai sanggup beratur panjang semate-mate nak beli macaroon kat Laduree...Wallaahhhh, bleh tercabut lutut kalau beratur panjang macam ni...
.
.
.
.
.
Jom ikut saye ke dapor dan buat macaroon sendiri. Resepinye saye cilok kat sini...
JOM MASAK!!!!
.
.
.
.
.
Antare bahan-bahan yang digunekan
.
.
.
.
.
Mule-mule ayak gula icing, serbuk cocoa dan campurkan dengan serbuk almond
.
.
.
.
.
Pukul putih telur sampai kembang dan berbuih halus
.
.
.
.
.
Masukkan gula kastor
.
.
.
.
.
Masukkan gula icing, serbuk cocoa dan serbuk almond ke dalam putih telur tersebut dan kacau rate
.
.
.
.
.
Masukkan adunan ke dalam bag pipe dan pipekan sebesar bulatan duit syiling 20sen ke atas loyang yg dialas dengan kertas non-stick. Bakar dalam oven pada suhu 160oC selame 15minit
.
.
.
.
.
Macaroon shell dah pon siap
.
.
.
.
.
Kemudian masak chocolate glaze plak untuk inti macaroon
.
.
.
.
.
Bile chocolate glaze dah sejuk dan pekat ala-ala nuttella, baru boleh dijadikan inti. Kalau malas nak buat chocolate glaze, gune nuttella je pon boleh...
.
.
.
.
.
Macaroon saye dah pon siap dikawenkan dengan pasangan masing-masing...Hampir 100 bijik jugak saye dapat
.
.
.
Tapi saye rase tak berape berpuas ati dengan macaroon yang saye buat walaupon rasenye not bad, sebab rupenye tak same dengan macaroon yang saye tengok kat Laduree. Macaroon kat Laduree sumenye tembam-tembam belake, dan licin je permukaannye. Saye ingat lepas ni nak cube resepi macaroon yang lain plak...Dah buat nanti saye upload lagi kat sini...ngeh ngeh ngeh ngeh...^_^
.
.
.
::SELAMAT MENCUBA::

No comments:

Post a Comment