Thursday, March 31, 2011

Baju Lame Dengan Penampilan Baru

Seperti yang kite sume sedie maklum, dunie fesyen terutama sekali fesyen kaum pompuan sentiase berubah-ubah dari mase ke semase. Kadang-kadang kite cepat bosan dengan baju-baju lame yg kite simpan dalam almari bile datangnye stail-stail baru kat butik. Saye selalu mengalami masalah cepat bosan dengan baju-baju lame yang dah belambak-lambak kat dalam almari.Bile dah bosan, mulelah tercarik-carik baju baru.Pastu tak tau nk buat ape dengan baju-baju lame tu. Nak dibuang... terase sayang, nak dibagi orang... tak sume orang suke dengan stail kite, klu nk jual second hand... ade ke orang nak beli?Akhirnye berkubur jelah baju-baju tu kat dalam almari...Saye jugak mempunyai habit suke termenung depan almari selame berjam-jam bile nak bersiap kemane-mane sebab dah bosan dengan baju-baju lame. Sejak 2 menjak ni plak saye rase badan saye dah naik sikit... yeke SIKIT...nampak macam naik banyak je... So ade beberape baju yg saye rase dah tak berape sesuai untuk dipakai. Cam segan je bile orang tengok lemak-lemak yang terkeluar di sane sini. Kalau Siti Nurhaliza ade lagu "Siti Situ Sana Sini"...versi saye plak lagu "Selulit Situ Sana Sini"...hihihihi

.

.

.

Sekarang saye sedang berusahe untuk me"recycle" semule baju-baju lame saye yang dah lame bertapa kat dalam almari. Kalau orang bertapa bertaun-taun kat dalam gua dah boleh jadi mahaguru gamaknye. Tapi kalau baju dok bertapa kat dalam almari bertaun-taun, nak jadi ape...? Tak pasal-pasal je ade yang membuat amal jariah dengan bagi makan secare percume baju-baju tu kat anai-anai...Patutnye buat amal jariah kat fakir miskin dan anak-anak yatim, bukannye kat anai-anai... Harap-harap takdelah anai-anai kat umah saye, mintak-mintak diselisihkan...AMIN

.

.

.

Soooo, jom tengok baju ape yang akan di"recycle" untuk pertame kalinye... JENG JENG JEEEENGGGG

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Tu die bajunyeeeee, yang kaler pink tuuuu...Gambo ni diambik kat atas feri nak ke Penang. Mase tu happy bukan kepalang sebab pakai baju baru, 1st time pakai baju tu semate-mate nak ke Penang. Mase tu, kalau dressing camni dah kire paling cun bagi saye...kuang kuang kuang....Tapi skang rase cam tak sanggop je nak tengok semule gambo ni bile menengokkan stail tudungnye, dengan muke pucat lesinye, dan paling kelako nampak mcm mengandong la plak. Kalau memang betol-betol mengandong takpelah, sure akan terserlah kecomelannye. Ini hanye bayangan sahaje, chaitttt...Boleh keluar air mate darah kalau tengok gambo ni lame-lame tau...Skang baju ni memang dah lame dok terperap kat dalam almari. Kalau nak tau usie baju ni, tgklah gambo Zuhair ketike tu tengah baby lagi. Now Zuhair dah pon 5 taun. Jadi kirelah sendiri dah berape lame saye perapkan baju ni kat dalam almari.

.

.

.

Baru-baru ni penah jugak saye nak cube-cube pakai semule baju ni. Tapi tibe-tibe saye jadi tak suke sebab bile tengok kat cermin saye nampak sangat tembam kat bahagian lengan, dah rase macam nak tumbuh kepak kat lengan saye tu. Mennchikkk betolll...!!! Mane tak nampak tembam kat lengan, baju ni saye pakai dengan inner kat dalam. Inner tu kaler putih lak tu, lagilah menonjolkan segale kelemakkan saye yang mengepak di bahagian lengan. Sejak dari ari tu, saye tak nak lagi pakai baju sleeveless bersame inner. Dalam rase tak nak pakai tu, ari-ari saye dok pikir camne nak pakai baju pink tu jugak tapi nak nampak slim sikit. SIKIT??? Kalau boleh nak nampak slim banyak... keh keh keh keh, tamaksssnyeeee....

.

.

.

Pade 1 ari, tengah saye mencuci mate kat klcc dengan Zuhair...tibe-tibe saye terpandang kat 1 jacket ni. Terus saye hambek dan menuju ke fitting room. Setelah dicuba-cuba jacket tersebut, dikire-kire plak duit kat dalam wallet, saye pon terus beli jacket tersebut tanpe memikirkan sebab musababnye. Saye plak seorang yang jarang berjacket sebab malas nk pakai 2-3 lapis baju. Tibe-tibe ari tu jadi gatal semacam nak beli jacket plak. Mase beli jacket tu, tak terpikir pon pasal baju pink saye tu. Bile sampai je kat umah, terus saye membace jampi " nyiatinsooooong....matekajiiiiiiiii....semarrrrnyinseng...!!!!" dan terus membuke almari saye yang penuh dengan baju-baju. Satu persatu baju saye kirai sebab saye nak carik baju ape yang sesuai dengan jacket yang baru saye beli kat klcc tadi. Akhirnye selesai jugak masalah baju pink saye tu bile saye try pakai dengan jacket tersebut. Nampak kurang sikit kelebaran lengan saye tu.Nak tengok hasilnyeeee....JOM

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

TAAAAARAAAAAA....O_< Nak tau kenape nampak agak sikit slim??? Betol ke slim....ke saye yang perasan sorang-sorang Muahahahahahahah, lantaklah janji tak kaco idup orang :p....Sebabnye adelah kerane puff sleeve yang ade kat jacket tulah yang memainkan peranannye bersame warne jacket yang agak gelap tu...Lagi 1 kalau nak nampak sikit tinggi, pakailah jacket yang pendek macam ni. Nampak tinggi ke saye??? Perasan lagi minah ni, hua hua hua hua...^_^ Ape yang bagusnye bile kite berjacket adelah, kite dapat menutup sebahagian dada kite daripade terdedah sangat dari pandangan orang lain. Kalau dapat jacket yang labuh sikit lagi bagus, dapat tutup habis. Insyaallah kalau ade rezeki lagi saye nak carik plak jacket yang agak labuh. Ni baru percubaan pertame...

.

.

.

.

.

Pastu mekap-mekap la sikit supaye muke tu tak pucat lesi macam hantu kak limah balik rumah walaupon saye taklah expert mane dalam bidang mekep-mekap ni. Sumenye belajo kat internet, youtube dan sebagainye...Kalau nak bermekap tu, selalunye saye akan pastikan kaler biarlah sedondon dengan baju. Janganlah pakai tenyeh je sesuke-suki...Rosak penampilan dek non...

.

.

.

.

.

Dan jangan lupe, aksesori-aksesori yang menarik sebagai pelengkap kepade penampilan. Sekarang, saye dah mule mencarik-carik baju lame yang ade untuk digabungkan dengan jacket tersebut. Tak kisahlah baju lame ke baju baru bile nak kemane-mane, yang penting penampilan kite kene sentiase berubah mengikut kreativiti dan citerase masing-masing. Sesape yang nak "recycle" semule baju lame macam saye, saye ucapkan... "SELAMAT MAJU JAYA "

.

.

.

.

.

PPPssssstttt...kalau suke jangan lupe tekan butang "LIKE" ye darling...(" ,)

No comments:

Post a Comment